Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

«Η αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης και η ανάληψη δράσης από τη Συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις και να  περιοριστεί η κρίση που παίρνει ανεξέλεγκτες  διαστάσεις», αποτέλεσε  το σενάριο της   αεροπορικής άσκησης  του ΝΑΤΟ «Noble Arrow 2014» που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη Γαλλία. Για τις ανάγκες της άσκησης, οι Έλληνες πιλότοι βρέθηκαν να είναι συμπολεμιστές με τους Τούρκους πιλότους , τους οποίους μερικές μέρες πριν αναχαίτιζαν στο Αιγαίο(!) και τους καταδίωκαν προκειμένου να εγκαταλείψουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.  Μέσα στο ΝΑΤΟ βέβαια, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι θεωρητικά …συμμαχικές  χώρες.

Η «Noble Arrow 2014» , η οποία  ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βάσης Luxeuil που βρίσκεται  στη βορειοανατολική Γαλλία. Εκεί συγκεντρώθηκαν πλήθος αεροσκαφών και πάνω από χίλια άτομα προσωπικό. Από πιλότοι και τεχνικοί έως βοηθητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα στην  Luxeuil βρέθηκαν αποστολές από τις  Η. Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον  Καναδά, την  Ιταλία, την  Ισπανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την  Εσθονία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Τουρκία  και την  Ελβετία.

Ειδικότερα η Ελλάδα  έστειλε τέσσερα αεροσκάφη M-2000-5, έντεκα πιλότους και είκοσι έξι τεχνικούς από την  331 Μοίρα. Πρόκειται για τη δύναμη που έχει διαθέσει το συγκεκριμένο εξάμηνο η χώρα μας  στη Νατοϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης «NRF».

Για δεκαπέντε ολόκληρες μέρες πραγματοποιούνται σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις ,όπου οι Έλληνες πιλότοι καλούνταν να υλοποιήσουν αποστολές σε συνεργασία με άλλους χειριστές Νατοϊκών χωρών. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση η σχεδίαση και ην εκτέλεση αεροπορικών σύνθετων επιχειρήσεων. Μόνο το Παρίσι για τις ανάγκες της άσκησης διέθεσε πενήντα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ και Μιράζ.  Οι περισσότερες διεξήχθησαν στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

Καθημερινά πραγματοποιούνταν πάνω από εκατό έξοδοι αεροσκαφών (!) όλων των τύπων ,από μαχητικά έως μεταγωγικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ. Επίσης σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη άσκηση είχαν και τα επιθετικά ελικόπτερα. Οι Έλληνες πιλότοι για ακόμη μία φορά διακρίθηκαν για την υψηλή επιβιωσιμότητα που παρουσίασαν κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, για τις ικανότητές τους σε τεχνικές και για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ευμενή σχόλια υπήρξαν και για τους 26 Έλληνες τεχνικούς που παρείχαν νύχτα- μέρα υποστήριξη στα τέσσερα Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας μας  ενώ άλλες αποστολές συμμαχικών χωρών για τις ίδιες ανάγκες είχαν στείλει πολλαπλάσιους τεχνικούς .

Βέβαια πριν από λίγες μέρες και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς είχε επισημάνει τις ικανότητες των ελλήνων πιλότων αλλά και των τεχνικών που μας κάνουν υπερήφανους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Την ικανοποίησή του αυτή , ο αρχηγός ΓΕΑ την είχε εκφράσει στους δημοσιογράφους  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ,η οποία δόθηκε πριν από λίγες μέρες για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι η «Noble Arrow 2014» πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία καθώς το Παρίσι αναλαμβάνει τη διοίκηση της NRF την επόμενη χρονιά(2015).