current views are: 2

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:02

Μπρα ντε φερ Σαμαρά – Τσίπρα με φόντο τον… Παπούλια

Με διαφορά λίγων ωρών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς θα διαβούν, σήμερα, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου.

Δημοσίευση 05:02’
αρθρο-newpost

Με διαφορά λίγων ωρών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς θα διαβούν, σήμερα, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Με διαφορά λίγων ωρών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς θα διαβούν, σήμερα, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, την Παρασκευή, να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κάρολο Παπούλια, επιδιώκοντας έτσι να μην επιτρέψει στον Πρωθυπουργό να μονοπωλήσει την ατζέντα. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς είχε ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με τον Πρόεδρο, νωρίς μετά το μεσημέρι, ενώ είχε προγραμματιστεί και η ορκωμοσία των Νικ. Δένδια και Κ. Σκρέκα. Εν τέλει, συνάντηση και ορκωμοσία… συγχωνεύτηκαν και η συνάντηση Παπούλια – Σαμαρά θα γίνει αμέσως μετά. 

Σε διάστημα ολίγων ωρών, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει, ξανά, εκλογές, ο κ. Σαμαράς θα τον καταγγείλει για προσπάθεια αποσταθεροποίησης που απειλεί την μακροχρόνια προσπάθεια των πολιτών. Πίσω από τις δηλώσεις, ωστόσο, βρίσκεται ακριβώς οι διαφορετικές επιδιώξεις των δύο μερών. 

Η Κουμουνδούρου εκτιμούσε, μέχρι πριν λίγες ημέρες, ότι η κυβέρνηση είτε δεν θα θελήσει είτε, κυρίως, δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση και με τους εταίρους για τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο μετά το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του εκτιμούσαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα «δώσουν» σε μία κυβέρνηση που μετά από λίγο μπορεί να σύρεται σε εκλογές τη συμφωνία. Ωστόσο, η εικόνα μεταβλήθηκε άρδην τις τελευταίες ημέρες. Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, έστω και χωρίς εναλλακτική, κινούνται προς ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν και πολλά για να ανησυχούν: το πλαίσιο γι αυτούς είναι δεδομένο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, και με αυτό θα πορευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να κάνουν εκπτώσεις για την κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε βέβαια μοιάζουν να φοβούνται μία κυβέρνηση Τσίπρα. 

Καθώς, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς κινείται για την εξεύρεση λύσης, ο κ. Τσίπρας προβληματίζεται ότι εάν αυτή επιτευχθεί, το περιβάλλον εντός του οποίου θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την Προεδρική εκλογή και να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Έτσι, σήμερα από το Προεδρικό θα ζητήσει άμεσες εκλογές, σημειώνοντας ότι δεν νομιμοποιείται μία κυβέρνηση που… παραδίδει, να δεσμεύσει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, θα επιδιώξει να μπλοκάρει την διαχείριση των κονδυλίων του ΤΧΣ, που η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μαξιλάρι έναντι των αγορών. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν και συνοδεύτηκαν με μνημονιακές υποχρεώσεις και τώρα θα επιστραφούν για να ξαναδωθούν έναντι νέων υποχρεώσεων, λένε στην Κουμουνδούρου. 

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, θα επιμείνει στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και υπέρβασης του σκοπέλου της προεδρικής εκλογής. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται η υποβολή αιτήματος για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτό το έχει τορπιλίσει ήδη η Κουμουνδούρου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα του βράδυ, εξερχόμενος από το Προεδρικό παραμένει ισχυρό. Άλλωστε, ο χρόνος τόσο για την επίτευξη ή μη λύσης στο ζήτημα του μνημονίου όσο και για την αναμέτρηση Σαμαρά – Τσίπρα κυλάει αντίστροφα…  


σχετικα αρθρα