current views are: 3

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:48

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο απερχόμενος υπουργός ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της τροπλογία, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση. Όπως εξήγησε μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, τα αγροτικά δάνεια (για τα οποία γίνεται μία σχετική συζήτηση) εντάσσονται μέσα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς αφορούν το «κακό» κομμάτι (bad) της Αγροτικής Τράπεζας. «Δεν μένει τίποτα απ’ έξω» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Δένδιας ενημερώνοντας τους βουλευτές είπε πως η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

 Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

Είπε ακόμη ότι για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε εξαντλητική προεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Ένωση Τραπεζών και με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα. Το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης, είπε, είναι προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων οφειλετών, δηλαδή επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων. Είναι περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με άνω των 700.000 θέσεις εργασίας και περιμένουν τη ρύθμιση με ιδιαίτερη προσδοκία και ελπίδα.

Η τροπολογία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρχικά σκέψεις να ψηφιστεί έως την προσεχή Πέμπτη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στους βουλευτές για να τοποθετηθούν.

Π.Τ.


σχετικα αρθρα