Με τις Ενώσεις των Δικαστών και συγκεκριμένα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ένωση Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συναντήθηκε σήμερα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα για τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία διογκώνονται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στα κενά που υπάρχουν σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, καθώς επίσης και στην αποσπασματική νομοθέτηση, που δημιουργεί προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθυστερεί την εκδίκαση των υποθέσεων και επιβαρύνει τις συνθήκες εργασίας των δικαστών.

Η κατάσταση αυτή, έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε διόγκωση του αριθμού των υποθέσεων (ποινικές, φορολογικές κλπ). Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των δικαστών κατέκριναν τη στάση της κυβέρνησης να μην εφαρμόζει αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και δικαστικούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε συμπαράστασή στα «δίκαια αιτήματα των δικαστών» και τόνισε, ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλονται στους δικαστές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνει μέσα από την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υποδομής και μηχανοργάνωσης, καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Εξέφρασε ακόμη τη διαφωνία του ΚΚΕ στην πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες «στο όνομα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, εμποδίζουν την προσφυγή στη δικαστική προστασία για τα λαϊκά στρώματα που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης του κόστους».

Είπε ακόμη ότι οι δικαστές θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στο λαό που υποφέρει και αγωνίζεται, μέσα στο ασφυκτικό και περιορισμένο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αντιδραστικοί νόμοι.

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη, ότι τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη επιβεβαιώνουν τη γενική θέση του ΚΚΕ, ότι το σημερινό σύστημα στο σύνολο του δε μπορεί να γιατρευτεί, αλλά χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας, θεσμών, κοινωνικής οργάνωσης.