current views are: 2

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:00

Επιστολή στην τρόικα ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης

Επιστολή με τις θέσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά, «καυτά» ζητήματα αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Δημοσίευση 17:00’
αρθρο-newpost

Επιστολή με τις θέσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά, «καυτά» ζητήματα αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Επιστολή με τις θέσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά, «καυτά» ζητήματα αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και την αξιολόγηση να πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου, το γραπτό υπόμνημα ουσιαστικά δρομολογεί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.

Τι θα περιλαμβάνει η επιστολή

Στο γραπτό υπόμνημα προς την τρόικα θα περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις της κυβέρνησης και θα οριοθετείται το πλαίσιο των συζητήσεων για τα ανοιχτά θέματα της επικείμενης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας υπογραμμίζουν πως οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια είναι σε προχωρημένο επίπεδο και θα βρίσκονται στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας. 

Στην «ατζέντα», κύρια ζητήματα είναι οι ενοποιήσεις των Ταμείων και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στο να βγουν από το «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των κύριων συντάξεων και οι ομαδικές απολύσεις. 

Ασφαλιστικό

Κοινή θέση όσον αφορά στο Ασφαλιστικό είναι ότι δεν μπορεί να γίνουν νέες παρεμβάσεις, σε ζητήματα όπως τα όρια ηλικίας και οι κύριες συντάξεις. 

Παρόλα αυτά, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τις διοικητικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει ήδη λάβει μελέτη του ΚΕΠΕ, ενώ οι αλλαγές έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό, που επικρατεί στο «εσωτερικό» των φορέων.

Συνδικαλιστικός νόμος

Σχετικά με το λοκ άουτ, που έχει θέσει στο «τραπέζι» η τρόικα, συζητείται η αλλαγή του αστικού κώδικα για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, σε περίπτωση που εργοδότης δεν πληρώνει εργαζομένους.

Παράλληλα, όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει τη θέση της ότι δεν χρειάζονται νέες αλλαγές. 

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι:

– Προκήρυξη απεργιών. Εξετάζεται η προειδοποίηση τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.

– Προνόμια. Εξετάζεται η κάλυψη επτά μελών της διοίκησης του σωματείου. Επίσης, είναι στο «τραπέζι» και η αλλαγή του πλαισίου, ώστε να προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή, εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Ακόμη, εξετάζεται και η αλλαγή της διαδικασία για μεγάλα διαστήματα απουσίας.

– Διαφάνεια και χρηματοδότηση. Το ελεγκτικό συνέδριο, στο πλαίσιο αυτό, θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και οι δαπάνες τους.


σχετικα αρθρα