Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Αφιέρωμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα έχει το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμά του. Στο κείμενο το ξένο μέσο κάνει πλήρη αναφορά στα... ηγετικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα και επισημαίνει ότι συμπεριφέρεται σαν επόμενος πρωθυπουργός έχοντας πλέον περισσότερη αποδοχή από τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως πρωθυπουργός σε αναμονή και ήδη έχει ένα σχέδιο με τις 100 μέρες ως μελλοντική κυβέρνηση» υπογραμμίζει το Reuters, ενώ τονίζει την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η μεγάλη αλλαγή έχει αρχίσει«.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι είναι μεγάλη η αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φαίνεται στις συζητήσεις των στελεχών του, εκεί όπου προσπαθούν να περιορίσουν τις ριζοσπαστικές φωνές. «Το δημοσίευμα του Spiegel το 2012, χαρακτήριζε τον Τσίπρα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης. Αυτό έχει αλλάξει!» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

«Το κόμμα του συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, αλλά πλέον δεν υπάρχει η απειλή να «σκίσει» κανείς το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει πλέον την παραμονή στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση θέλοντας να επιτύχει ότι η Γαλλία και η Ιταλία.

 Όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία άλλαξε, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφει την πολιτική του», γράφει το Reuters. Αν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκεί που στα γραφεία υπήρχε το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, τώρα γίνεται... ανακαίνιση για ένα γραφείο τύπου, προσθέτει. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αλλά και τον αυστριακό πρόεδρο κ. Φίσερ.

Η Μπλάνκα Κολενίκοβα, της IHS Global Insight, σημειώνει: «Ο Τσίπρας του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που τον θεωρούν λαϊκιστή όταν κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους».

Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα στις τάξεις του κάποιες ακραίες φωνές, όπως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έχει ορκιστεί να  ακυρώσει το σχέδιο διάσωσης, συνολικά όμως στην πολιτική ρητορική του κόμματος έχει μειωθεί η ένταση.

Ωστόσο, πολλοί εκτός Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ενέχει υψηλό κίνδυνο κυρίως γιατί οι απόψεις του κόμματος για το χρέος είναι διφορούμενες και παράλογες. Πολλοί τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο του λαικισμού, σημειώνεται.

Το Reuters κάνει λόγο και για φόβο που επικρατεί στους επενδυτές λόγω πιθανών πρόωρων εκλογών και την προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το κλίμα το 2014 είναι πολύ διαφορετικό από ότι το 2012. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για την αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και δεν θέλουμε η Ευρωζώνη να καταρρεύσει», δήλωσε στο Reuters o Δημήτρης Παπαδημούλης.