current views are: 1

4 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:36

Στην Κουμουνδούρου κάνουν απολογισμό των πρωτοβουλιών Τσίπρα

Νίκη στα σημεία θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχαν μετά την χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί  η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  καθώς και η εκλογή του νέου προέδρου της μέσα από συναινετικές διαδικασίες. 

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Νίκη στα σημεία θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχαν μετά την χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί  η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  καθώς και η εκλογή του νέου προέδρου της μέσα από συναινετικές διαδικασίες. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Νίκη στα σημεία θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχαν μετά την χθεσινή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί  η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  καθώς και η εκλογή του νέου προέδρου της μέσα από συναινετικές διαδικασίες. 

Η κατηγορηματική απάντηση του  Πρωθυπουργού ότι κάλπες δεν θα στηθούν σύντομα ήταν αναμενόμενη για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης αναμενόμενη ήταν και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε την μίνιμουμ συναίνεση απ όλες τις πλευρές. 

Όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να ζητήσουν την συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν περίμεναν την αποδοχή των προτάσεων τους , είχαν όμως θέσει κάποιους μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους που σήμερα ισχυρίζονται ότι τους πέτυχαν.

Κατ αρχήν –όπως λένε- ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός παράγοντας που δεν επιθυμεί την πόλωση με την κυβέρνηση αλλά  αντίθετα την συναίνεση προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Η πρόταση του για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών απευθυνόταν τόσο στο εσωτερικό και στο κομμάτι της κοινής γνώμης που εμφανίζεται δύσπιστο και σε ένα βαθμό φοβισμένο από την ένταση του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές όσο και στο εξωτερικό. Ήταν μια κίνηση προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει στους δανειστές και τους εταίρους ότι στηρίζει και σέβεται τους θεσμούς και άρα δεν είναι το ανατρεπτικό στοιχείο  για το οποίο κάνουν λόγο ξένα δημοσιεύματα.  Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να τον  φοβούνται αλλά να τον υπολογίζουν. 

Με την πρόταση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε και κάτι ακόμα. Να μην χρεωθεί την εμμονή του για πρόωρες εκλογές από την στιγμή που ένα κομμάτι της κοινής γνώμης εμφανίζεται επιφυλακτικό για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Παράλληλα στο λεξιλόγιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε η λέξη σταθερότητα την οποία μέχρι πρότινος μονοπωλούσε η κυβέρνηση. Τόσο στις δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για σταθερότητα όσο και τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία διαχειρίστηκαν επικοινωνιακά την συνάντηση. 

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η απάντηση που έδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και στην οποία οι λέξεις σταθερότητα και αποσταθεροποίηση κυριαρχούν. 

«Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση. 

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

Όμως και μέσα από το δεύτερο σκέλος της πρότασης του –εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με συναίνεση όλων των κομμάτων απευθύνθηκε στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους αλλά και στους Ευρωπαίους παράγοντες που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία και αλλεπάλληλες εκλογές για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Για να καθησυχάσει λοιπόν  τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ο Αλέξης Τσίπρας  είπε ότι δεσμεύεται γι αυτή την διαδικασία ενώ με την φράση του ότι η εκλογή θα γίνει μέσα  από συναινετικές διαδικασίες άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας  και κάποιον από τον χώρο της κεντροδεξιάς όπως για παράδειγμα τον Κώστα Καραμανλή, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Σταύρο Δήμα τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί όλο το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή έκλεισε με τον τρόπο του το μάτι στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που εμφανίζονται επιφυλακτικοί από την αριστερή προοπτική διακυβέρνησης της χώρας.


σχετικα αρθρα