Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Άκρως προκλητικός και με θέσεις που προσβάλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, εμφανίστηκε τούρκος βουλευτής που δεν δίστασε μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο να ζητήσει ανοιχτά το μοίρασμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Κύπρο. 

Ο Τούρκος εκπρόσωπος, μίλησε ανοιχτά για τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας στη Κύπρο που δεν είναι άλλες από τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στην Ελληνική Βουλή, ο τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος APK, Οσμάν Μπακ, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και στις δύο κοινότητες και πως θα πρέπει από κοινού ν' αποφασίσουν πως θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του φυσικού αερίου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής δραστηριότητα στην περιοχή αλλά συμφωνία που θα μοιράσει τους πόρους του φυσικού αερίου. Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει μέσα από τον ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκίνησε από το 2008 χωρίς όμως συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα ο κ. Μπακ, αρνήθηκε τις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου περί προκλητικότητας της Τουρκικής πλευράς, λέγοντας ότι η χώρα του,
δεν προσπαθεί να διεκδικήσει τίποτα στην Κύπρο. Όμως όπως είπε, υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος ενεργεί μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει . «Το Μπαρμπαρός διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες ανοιχτά της βόρειας Κύπρου», ισχυρίστηκε. 

Πάντως ο τούρκος εκπρόσωπος αφού «ξεφούρνισε» τις πάγιες θέσεις της χώρας του, είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι αδέρφια και πως σε αυτό το πλαίσιο έχουν μιλήσει κατά το παρελθόν οι Βενιζέλος και Ατατούρκ.

«Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε για να ζητήσει στη συνέχεια να καταργηθεί η υποχρέωση χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας στους τούρκους πολίτες για την επίσκεψή τους στη χώρα μας. 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τον έντονο προβληματισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μιλώντας σε εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βουλή, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που «δημιουργεί κρίση σε μια ήδη ασταθή περιοχή».