Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε αντίθετος με την “κομματικοποίηση” στα ελληνικά πανεπιστήμια και τόνισε ότι οι κομματικές παρατάξεις βλάπτουν την “ιερή σχέση διδάσκοντος και διδασκομένου”.

Κατά την ομιλία του ο Γιάννης Μπουτάρης στο αμφιθέατρο του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, πρότεινε "την αποβολή των κομματικών παρατάξεων των φοιτητικών νεολαιών από τη μέθοδο επιλογής, όποια και να είναι αυτή, των διοικητικών αρχών των τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων της χώρας".

Επίσης συμπλήρωσε ότι “ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξεφορτωθούν οι φοιτητές” αυτή την πρακτική που"δεν επιδέχεται βελτιώσεις και απλά πρέπει να καταργηθεί καθώς βλάπτει την ιερή σχέση διδάσκοντος και διδασκομένου"

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την πολιτική παρουσία των κομμάτων στα πανεπιστήμια ως “ Μουμπάρακ, που έχει καθίσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας μας”.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι εκτός από "αποκομματικοποίηση" πρέπει η πανεπιστημιακή διακυβέρνηση να διεκδικήσει και την "απο-ασυλοποίηση" του πανεπιστημίου, υπό την έννοια της αποφυγής της δημιουργίας "ατμόσφαιρας γκέτο" και του δημιουργικού ανοίγματος του πανεπιστημίου και των υπαίθριων χώρων του στην κοινωνία και την πόλη.

Επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε την ανάγκη τεχνοκρατικής διαχείρισης των πανεπιστημίων και την σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία. Υπογράμμισε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί οργανικά ακόμη περισσότερο με την πόλη και ότι πέραν της κρατικής και ευρωπαϊκής ενίσχυσής του, σε συνεργασία και με το δήμο, να επιδιώξει την αξιοποίηση κληροδοτημάτων και αναζήτηση χορηγιών, ακόμη και από ιδιώτες, επιχειρηματίες, παλιούς αποφοίτους, ή ευκατάστατους πολίτες προς όφελος της περαιτέρω αναβαθμισμένης εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του.

Στην ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας του πανεπιστημίου με την πόλη και τους φορείς της συμφώνησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, ενώ το δήμαρχο για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση ευχαρίστησε ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας, Αχιλλέας Παπουτσής.