Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Εξαιρετικά ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό, το οποίο βεβαίως δεν διαμορφώνεται με όρους εσωτερικής πολιτικής σκηνής, δηλαδή από το επίμονο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές ή την στάση αντοχής του Αντώνη Σαμαρά να τις αρνείται. Οι εξελίξεις διαμορφώνονται, εν πολλοίς, από εξωγενείς παράγοντες καθώς η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη της τρόικας και των κλιμακούμενων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. 

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στις 12:30 το μεσημέρι, με την ατζέντα τους να γεμίζει όχι μόνον από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας (εμφανίζεται ανικανοποίητη από τις προτάσεις που έστειλε η ελληνική πλευρά) αλλά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, πολεμικό πλοίο της οποίας έφτασε χθες μερικές δεκάδες μίλια από τον Πειραιά. 

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιείται, μάλιστα, δύο 24ώρα πριν οι δύο τους πετάξουν για την Κύπρο (όπου ο Πρωθυπουργός θα έχει κύκλο συναντήσεων με το σύνολο της ηγεσίας της Μεγαλονήσου) και, εν συνεχεία, για την Αίγυπτο όπου και, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας – Καϊρου. 

Πρόκειται, προφανώς, για ένα πολυεπίπεδο πολιτικό παίγνιο για γερά νεύρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν, και ήδη υπήρξαν και οι σχετικές δηλώσεις, ότι η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία ενδεχομένως να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την κυβερνητική προσπάθεια όχι μόνον έναντι των πιστωτών, καθώς η Αθήνα εμφανίζεται, παρά την οικονομική της περιπέτεια, φάρος σταθερότητας και μετριοπάθειας στην περιοχή, αλλά και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δηλαδή ότι οι εξελίξεις περί την Κυπριακή ΑΟΖ, εκ των πραγμάτων, δυσχεραίνουν τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου που, προφανώς, δεν μπορεί να επενδύει μονοδιάστατα στις πρόωρες κάλπες. 

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διαχείριση της έντασης στο Αιγαίο μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων. Εάν ο κ. Σαμαράς πετύχει την συμφωνία για το χρέος, και μάλιστα εν μέσω έντασης, τότε θα ενισχύσει σημαντικά το πολιτικό του κεφάλαιο και, μαζί, την επιχειρηματολογία του υπέρ της ανάγκης διατήρησης της σταθερότητας στη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν δεν ανατραπεί πλήρως η σημερινή δημοσκοπική εικόνα, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει σημαντικούς μοχλούς πίεσης προς τους βουλευτές ενόψει της ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας. 

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, διακινούνται και άλλα σενάρια, που πάντως δεν φαίνονται ως τα πλέον πιθανά, και τα οποία εδράζονται στο ενδεχόμενο η τρόικα να εμφανιστεί αμετακίνητη στις θέσεις της μπλοκάροντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε, αντί της αργής αλλά βέβαιης κατάρρευσης, να επιταχύνει τις εξελίξεις και άρα και τις κάλπες επικαλούμενος, ακριβώς, την ανάγκη διαχείρισης των εθνικών θεμάτων.