Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Ιδιαίτερα προβληματισμένα από την Τουρκική προκλητικότητα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού μέρα με την μέρα πληθαίνουν οι επιθετικές κινήσεις από την γειτονική μας χώρα τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου  τα εθνικά θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και την αφορμή για να ζητήσει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές πριν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας-χωρίς να εμφανίζεται ότι ενδίδει τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -εάν ο προγραμματισμός σχετικά με τα οικονομικά θέματα δεν του βγει τους επόμενους μήνες. 

Δηλαδή –υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου-με πρόφαση τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει την δημιουργία μιας συναινετικής κυβέρνησης που στόχο θα είχε  την  αντιμετωπίσει της Τουρκικής προκλητικότητας ενώ παράλληλα θα   έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ προ αδιεξόδου δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. 

Τα στελέχη της  Κουμουνδούρου επέμεναν πάντως στο ότι τέτοιου είδους θέματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για να παίζει κανείς και τόνιζαν ότι για να αντιμετωπιστεί η Τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. « Μόνο για εκμετάλλευση δεν είναι οι Τουρκικές προκλήσεις έλεγε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα . Εμείς έχουμε καταδικάσει όλες τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας στην Κύπρο  καθώς επίσης και την παράνομη διέλευση στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, της τουρκικής κορβέτας «Büyükada». Η θέση μας στα θέματα της επιβολής της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν και για τίποτα.» 

Ο υπεύθυνος για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Κώστας Ήσυχος αναφερόμενος στα αίτια της Τουρκικής προκλητικότητας τόνισε ότι «δεν θα πρέπει  να διαφεύγει από κανέναν , ότι συστατικό αίτιο της τουρκικής προκλητικότητας αποτελούν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.» 

Ο Κώστας Ήσυχος ανέφερε ακόμα ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η δημιουργία πολυμερών συμμαχιών στη βάση μίας εξωτερικής πολιτικής αρχών που θα λειτουργούν αποτρεπτικά προς όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Μία πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, αποτελεί το ζητούμενο σήμερα πρόσθεσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλεγγύης με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων», που αποτελεί απαράδεκτη λογική που μας πάει πίσω στην ιστορία και όχι στον 21ο αιώνα. «