Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Μόλις χθες, ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, εξέφρασε την άποψη ότι τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές γιατί δεν θα καταστεί δυνατό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού πιστεύει ακριβώς το ίδιο. Εξαιρούνται αρκετά στελέχη της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι τελικά, θα βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές και θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.  

Το σημαντικότερο είναι ότι μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν πως δεν θα οδηγηθούμε στις κάλπες το 2015, συγκαταλέγονται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες. Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι αντικειμενικά γνωρίζουν το… κάτι παραπάνω. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό πιστεύουν ότι η εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια σχετίζεται με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Και δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως το τέλος του Μνημονίου και μια λύση στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και θα γείρουν τη ζυγαριά προς όφελος της «πολιτικής σταθερότητας». 

Λύση όμως στο χρέος δεν διαφαινόταν μέχρι πρότινος. Για την ακρίβεια, οι μόνοι που το πίστευαν και το έλεγαν δημοσίως, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιοι στενοί του συνεργάτες. Αυτό όμως μέχρι πρότινος.  

Εδώ και δυο μέρες, ως δια μαγείας, άρχισαν και οι ευρωπαίοι να μιλούν για την έναρξη των συζητήσεων που θα κρίνουν θετικά ή αρνητικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αρχικά στο Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και ουσιαστικά στην επόμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, στις 8 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, κορυφαία (στο… ρουλεμάν) ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα κοινοβούλια κρατών- μελών πριν από τα Χριστούγεννα!  

Υπάρχουν ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι διατείνονται ότι έχουμε ήδη τη λύση για το χρέος στο «πιάτο». Δεν υιοθετούμε την αισιοδοξία τους. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση για την μετα- μνημονιακή εποχή. Το είπαν εξάλλου και οι ευρωπαίοι επίτροποι Μοσκοβισί και Κατάινεν. Λογικά λοιπόν, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. Έστω και αν αυτή, στο άμεσο μέλλον, δεν θα έχει τη μορφή οριστικής απόφασης, αλλά θα σκιαγραφεί καθαρά τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθεί το ζήτημα.  

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το καλύτερο για τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν να κρατάει την τελική λύση για το χρέος στα χέρια του όταν αρχίσει η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι αυτό που προδιαγράφεται ενισχύει περισσότερο τον Πρωθυπουργό. Διότι αυτός θα είναι ο μόνος που θα κρατάει τη λύση στα χέρια του και θα μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον. Αυτός και κανένας άλλος. Άρα θα έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα να θέσει το μεγάλο δίλλημα…