Με οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη γέμισε το Τελ- Αβίβ την Κυπριακή ΑΟΖ, «κατατροπώνοντας» τα δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ως συνοδευτικά του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».Οι κινητήρες των μαχητικών του Ισαρήλ, θα βρυχώνται συνολικά για τρεις ολόκληρες μέρες στο FIR της Λευκωσίας στέλνοντας , σύμφωνα με τους αναλυτές , ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα.

Η Τουρκία φαίνεται ότι υπέστη σοκ από τη μαζική αεροπορική ισχύ που παρέταξε το Τελ- Αβίβ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Άγκυρα επιχείρησε «ξεμυτίσει» βγάζοντας αρχικά ζεύγη αεροσκαφών της Πολεμικής της Αεροπορίας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το γόητρό της αλλά γρήγορα αυτά αποχώρησαν. Εξάλλου ο συγκεκριμένος εναέριος χώρος ήταν δεσμευμένος με νόταμ από το Τελ- Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κυπριακής εφημερίδας , η νέα άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, περιλάμβανε 50 έως 60 πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών σε περιοχές του FIR Λευκωσίας και ιδιαίτερα αυτές που συνορεύουν με την Αίγυπτο. Οι σύνθετες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα ενώ, για αύριο , έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για αεροπορικές ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών, του Ισραήλ, εντός FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο της άσκησης όπως γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο σε πιθανή επέμβαση των Τούρκων και μάλιστα προστατεύοντας και τα κοινά σύνορα της Κύπρου με την Αίγυπτο επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό τον άξονα Αιγύπτου – Κύπρου – ΙσραήλΗ αεροπορική υπεροχή του Τελ- Αβίβ έναντι της Άγκυρας είναι δεδομένη και δεν μπορεί ούτε καν να συγκριθεί. Επιπλέον οι αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ είναι σχετικά κοντά στις περιοχές ενδιαφέροντος γεγονός που του δίδει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Στο μεταξύ από αύριο πάνω από τα ελληνικά ακριτικά νησιά θα πετούν και ελληνικά μαχητικά στα πλαίσια του εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορία. Οι πτήσεις F-16 και Mirage θα γίνουν από τη Σαμοθράκη και το Αγαθονήσι έως τους Φούρνους και τη Μεγίστη.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθεί και η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ενόψει της τριμερούς συνάντησης κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου το Σάββατο στο Κάιρο, στο πλαίσιο της «εμβαθυνόμενης συνεργασίας των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας. Και η άφιξη αυτή έχει το δικό της συμβολισμό και ειδικό διπλωματικό βάρος.Η επίσκεψη είναι και προπαρασκευαστική της επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ.

Ο κ. Λίμπερμαν συναντάται από τις 11 σήμερα το πρωί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης τους, το κυπριακό, θέματα ενέργειας, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ΥΠΕΞ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Στα Κυπριακά ΜΜΕ υπογραμμίζεται ότι:«Η σύμπηξη μετώπου, που επιχειρείται με την τριμερή συνάντηση των κυρίων Σίσι, Σαμαρά και Αναστασιάδη, κρίνεται καθοριστικής σημασίας, για τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμάται πως στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης θα περιλαμβάνεται και μια ιδιαίτερα ισχυρή κοινή διακήρυξη, που θα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες Κύπριων αξιωματούχων, οι Τούρκοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το θέμα της τριμερούς, καθώς και τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, και γι’ αυτό έχουν προβεί και σε διαβήματα προς τις εμπλεκόμενες χώρες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα  sigmalive.

Γ. Κοκ.