Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την αποχώρηση των Ελληνοκυπρίων από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ξεκινώντας μία εκστρατεία επίδειξης "εποικοδομητικότητας" και "διαλλακτικότητας" με βασικό σκοπό την απόδοση ευθυνών στην άλλη πλευρά για τη μη εξεύρεση λύσης, την ώρα που δεν παραλείπει να προωθεί σε κάθε ευκαιρία την «κρατική οντότητα» του ψευδοκράτους.

Η κινητικότητα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς συνδυάζεται με μία περιρρέουσα φιλολογία ότι η Άγκυρα έχει καταφέρει να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και άλλους διεθνείς δρώντες ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να ανταμειφθεί στο θέμα της ενέργειας στο Κυπριακού. 

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», επικαλούμενη τούρκο διπλωμάτη, ανέφερε ότι συζητήθηκε συγκεκριμένη φόρμουλα κατά τις συνομιλίες που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τόσο με τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. 

Η Λευκωσία έχει και δημοσίως απορρίψει κάθε είδους αποδοχή μίας τέτοιας φόρμουλας. Ωστόσο, ο Ντερβίς Έρογλου έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το ζήτημα της ενέργειας είχε συζητηθεί και σε ορισμένα σημεία είχε υπάρξει συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, επιδιώκονται να φανούν οι Ελληνοκύπριοι ως διεκδικούντες τα πάντα στο Κυπριακό και ως αδιάλλακτοι. Η εφημερίδα «Milliyet» ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ότι σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις των δύο πλευρών, η Λευκωσία κατέθεσε μία νέα πρόταση με την οποία προσφέρει το 25% του εδάφους, ενώ στην ισχύουσα κατάσταση το ποσοστό είναι στο 36% και στο Σχέδιο Ανάν το ποσοστό ήταν 29%. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα έφθασε στο σημείο να αναφερθεί και στον χάρτη των εδαφών που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι να τους επιστραφούν.

Τέλος, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη κυκλοφόρησε επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη και με την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί ως «κανονικό κράτος» που διαθέτει «εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, νόμους» και γενικότερα όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους.