Μια σοβαρή προώθηση των διμερών σχέσεων με την Αλγερία σημείωσε η πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημ. Κούρκουλα, να επισκεφθεί το Αλγέρι συνοδευόμενος από μια μεγάλη αποστολή επιχειρηματιών.

Ο κ. Κούρκουλας, πέραν μιας σειράς επαφών που έχει με κυβερνητικούς παράγοντες, συμμετέχει σήμερα σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο περιθώριο του οποίου θα υπογραφεί μια συμφωνία για τη σύσταση ενός Επιχειρηματικού Συμβουλίου ανάμεσα στον ΣΕΒ και τον αντίστοιχο φορέα της χώρας. 

«Ούτε αυτό όμως, από μόνο του αρκεί» τόνισε στην ομιλία του στο Φόρουμ ο κ. Κούρκουλας, «το Συμβούλιο πρέπει να γίνει ένα όργανο ζωντανό, μόνιμων διαβουλεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών, επαφών και προγραμμάτων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαφαίνονται σε πολλούς τομείς».

Ενδεικτικά, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα δράσης και δημοσίων επενδύσεων της Αλγερίας 2015- 2019 (που είναι ιδιαίτερα πλουσιοπάροχο σε επενδύσεις υποδομών) διανοίγονται ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς των δημοσίων έργων και των κατασκευών, καθώς και της κατασκευής των δομικών υλικών, ενώ επίσης πρέπει να δοκιμαστούν «αναξιοποίητες» ακόμη περιοχές συνεργασίας, όπως είναι η αγρο-διατροφή, ο τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η αλιεία.

Ο κ. Κούρκουλας, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστς, υπογράμμισε ορισμένες ιδιαιτερότητες της χώρας μας που καθιστούν πολύ αποδοτική τη διμερή συνεργασία μαζί της, όπως είναι η τεχνογνωσία των εταιρειών μελετών και εκπόνησης προγραμμάτων με κεκτημένη διεθνή εμπειρία (από τις χώρες του Κόλπου ως τη βόρεια Αφρική), η μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές (τόσο από εγχώρια έργα, όπως είναι τα Ολυμπιακά, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μετρό, αλλά και στο εξωτερικό σε έργα στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη βόρεια Αφρική), οι πρώτες ύλες σε δομικά υλικά (όπως είναι το αλουμίνιο ή το μάρμαρο), που είναι σημαντικοί εθνικοί πόροι και η μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό.

Ακόμη, όπως επεσήμανε «δεν μνημόνευσα τους τομείς της άμυνας, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών, όπου μπορούν να αναζητηθούν συνέργειες».