current views are: 1

5 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:39

Κουτσούμπας: Κριτήριο για τις εξελίξεις η κερδοφορία του κεφαλαίου

Το κριτήριο που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το κέδρος του μεγάλου κεφαλαίου,  τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δημοσίευση 18:39’
αρθρο-newpost

Το κριτήριο που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το κέδρος του μεγάλου κεφαλαίου,  τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κριτήριο που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το κέδρος του μεγάλου κεφαλαίου,  τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στο Περιστέρι σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες,  ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει όποιος «επιχειρήσει να διερευνήσει διάφορες πλευρές ενός μεγάλου προβλήματος της Δυτικής Αττικής, που δεν αντιμετωπίζεται επί δεκαετίες και για το οποίο δεν ευθύνονται μόνο -ή κυρίως- η αδιαφορία, η αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων, η τρόικα και το μνημόνιο, η κακοδιαχείριση της τοπικής διοίκησης, ή η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Στο ερώτημα για τη διαφορετική κατάσταση μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών πρωτευουσών και της Αθήνας, ή ακόμα και γιατί δεν υπάρχουν τα ίδια οξυμμένα προβλήματα της Δυτικής Αττικής σε όλες τις περιοχές της Αττικής, είπε ότι «αυτή η υπαρκτή διαφορά αντανακλά ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη και διαφορετικές δυνατότητες μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, ανισόμετρη ανάπτυξη και σε χωρικές ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ επιμένει να καταγγέλλει τις πολιτικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, γιατί «το αστικό πολιτικό σύστημα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και γιατί, ενώ γνωρίζουν τόσα χρόνια πολύ καλά την κατάσταση, δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα που προτείνουν διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικοί φορείς».

Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι όποια πολιτική δύναμη και να βρίσκεται στην αστική κυβέρνηση, επειδή υπηρετεί την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα σε όφελος του λαού και προσέθεσε ότι «η ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων για το λαό απαιτεί ένα χωροταξικό σχεδιασμό, με βάση το κριτήριο της αποφυγής των κινδύνων, το κριτήριο της ασφάλειας και γενικότερα με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».

«Ιδιαίτερα η αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται άμεσα τη δημιουργία αρμόδιου ενιαίου φορέα, επικαιροποίηση των απαραίτητων στοιχείων και των μελετών, ολοκλήρωση των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων, διάνοιξη και διευθέτηση ρεμάτων, ριζική αναβάθμιση και επαρκή συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών» προσέθεσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι το ΚΚΕ στηρίζοντας τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, στα συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς που παλεύουν για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων διεκδικεί:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Απαλλαγή απ’ τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί δικτύων και υποδομών, πολύ περισσότερο που οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν νέες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα.
  • Να προχωρήσει η οργανωτική ετοιμότητα σε υποδομές, μέσα, προσωπικό και σχέδια για την αντιμετώπιση των πλημμυρών με προτεραιότητα την εκπαίδευση του πληθυσμού.

σχετικα αρθρα