«Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι η κατάσταση στη Συρία και σε αυτή τη ρευστή συγκυρία, το κερασάκι στην τούρτα είναι η στάση της Τουρκίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας στον Βήμα FM.

«Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε την ευχή, να επικρατήσει σύνεση και η Τουρκία να ακολουθήσει την επισήμανση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πολύ πρόσφατα την κάλεσε σαφέστατα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Κούρκουλας.

Από το Αλγέρι, όπου βρίσκεται συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, ο κ. Κούρκουλας, αναφερόμενος στις επαφές του με κυβερνητικούς παράγοντες παρατήρησε ότι η Αλγερία -που «έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου στο θέμα της τρομοκρατίας και σήμερα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή»- ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρευστότητα της ευρύτερης περιοχής «και οι αναλύσεις μας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής με πολύ σημαντικά ενεργειακά αποθέματα- που συνεχίζει μάλιστα να ανακαλύπτει και νέα κοιτάσματα-, η οποία «επειδή έχει τεράστια πλεονάσματα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει "άμεσα" το αναπτυξιακό της πρόγραμμα».

Και πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου η τεχνογνωσία και διεθνής εμπειρία Ελλήνων επιχειρηματιών- που δραστηριοποιούνται στους τομείς των δημοσίων έργων και των κατασκευών, καθώς επίσης στην κατασκευή των δομικών υλικών, αλλά και στον τουρισμό και θαλάσσιο τουρισμό, της αγρο- διατροφής, της φαρμακοβιομηχανίας, της γεωργίας και της αλιείας- μπορεί να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία αλλά και τις συνέργειες».