Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 για την προεδρική εκλογή.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τότε και σημειώνουν ότι το κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί στην οικονομία εκείνη την περίοδο θα πείσει τους βουλευτές που μέχρι σήμερα εκφράζουν ενστάσεις.  

Με αυτή την άποψη συμφωνούν πολλοί από το Μάκη Βορίδη έως την Nτόρα Μπακογιάννη που έλεγε  στο καφενείο της Βουλής ότι οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «50-50»  και εκτίμησε ότι μέχρι το Μάρτιο μπορεί να συμβούν γεγονότα που θα ανατρέψουν τους συσχετισμούς υπέρ της κυβέρνησης. 

Πολλοί υπουργοί  τονίζουν, ότι είναι στο χέρι της ΝΔ με συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει το επόμενο διάστημα να προσελκύσει βουλευτές που τώρα δημοσίως αρνούνται ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. 

Η ΝΔ ετοιμάζει εξορμήσεις στην περιφέρεια, όπως για παράδειγμα την ενημέρωσε σε 13 περιφέρειες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της και πολλοί υπουργοί και κορυφαία στελέχη θα κάνουν περιοδείες σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το κλίμα. Eίναι 

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η επανένταξη στελεχών τα οποία ανήκουν τώρα στους ΑΝΕΛ, το ΛΑΟΣ, στην Δράση και την Δημιουργία Ξανά. Τα συγκεκριμένα άτομα είχαν αποχωρήσει από τη ΝΔ για διαφορετικούς λόγους το καθένα και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα της επιστροφής.  

Μήνας «κλειδί» για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Δεκέμβριος. «Εκεί θα κριθούν τα πάντα» σημειώνει συνομιλητής του Πρωθυπουργού δείχνοντας το πόσο κρίσιμος είναι ο Δεκέμβριος, όπου υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης του επομένου μηνός και εν συνεχεία η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 18/12. 

Σε αυτό το διάστημα θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση αν τελικά αποχωρήσει η χώρα από το πρόγραμμα, μπει δηλαδή τέλος στο μνημόνιο και με ποιους όρους και αν αρχίσουν οι συζητήσεις για την μείωση του χρέους. 

Στην περίπτωση που επιτευχθούν οι παραπάνω δύο σημαντικοί στόχοι τότε εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα είναι πιο εύκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές απ΄ ότι είναι τώρα, καθώς θα διαπιστώσουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα βγαίνοντας από τα μνημόνια ενώ παράλληλα θα καταρρίπτεται ένα ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση.