current views are: 2

6 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:40

Τρεις ασκήσεις γίνονται ταυτόχρονα στην Κύπρο ανεβάζοντας την ένταση (Βίντεο)

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τηλεοπτικά συνεργεία που επιβαίνουν στην τουρκική φρεγάτα Gelibolu, δίνουν συνεχώς ανταποκρίσεις για την …άφοβη δράση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην περιοχή όπου η Λευκωσία και το Τέλ- Αβίβ έχουν στήσει την εξέδρα γεώτρησης. Η Τουρκική προπαγάνδα θέλει τη φρεγάτα Gelibolu να παρέχει προστασία στο «Μπαρμπαρός».

Δημοσίευση 13:40’
αρθρο-newpost

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τηλεοπτικά συνεργεία που επιβαίνουν στην τουρκική φρεγάτα Gelibolu, δίνουν συνεχώς ανταποκρίσεις για την …άφοβη δράση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην περιοχή όπου η Λευκωσία και το Τέλ- Αβίβ έχουν στήσει την εξέδρα γεώτρησης. Η Τουρκική προπαγάνδα θέλει τη φρεγάτα Gelibolu να παρέχει προστασία στο «Μπαρμπαρός».

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τηλεοπτικά συνεργεία που επιβαίνουν στην τουρκική φρεγάτα Gelibolu, δίνουν συνεχώς ανταποκρίσεις για την… άφοβη δράση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην περιοχή όπου η Λευκωσία και το Τέλ- Αβίβ έχουν στήσει την εξέδρα γεώτρησης. Η Τουρκική προπαγάνδα θέλει τη φρεγάτα Gelibolu να παρέχει προστασία στο «Μπαρμπαρός».

Την ίδια ώρα διεξάγονται τρεις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η μία είναι η αεροπορική άσκηση Ισραήλ -Κύπρου, η δεύτερη είναι η Κυπριακή άσκηση «Νικητής» όπου μετέχουν μεγάλες χερσαίες μονάδες και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και η τρίτη είναι η «Γαλάζια Φάλαινα» που διοργάνωσε σκόπιμα η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και φέρει Νατοϊκό καπέλο ,αλλά στην οποία συμμετέχει και το Πακιστάν.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η άσκηση «Νικητής» ήταν προγραμματισμένη από τη Λευκωσία ,όπως και η χτεσινή ρίψη αλεξιπτωτιστών στα πλαίσια της συντήρησης του προσωπικού. Η άφιξη του C-130 από την Ελευσίνα στην Κύπρο που χρησιμοποιήθηκε για το άλμα των αλεξιπτωτιστών ήταν επίσης προγραμματισμένη.

Κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας διέψευσαν κατηγορηματικά στο newpost ότι βρέθηκαν στο FIR της Λευκωσίας τέσσερα ελληνικά F-16 , χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα σενάρια ότι συμμετείχαν μαχητικά μας στην αεροπορική άσκηση που διεξάγει το ΤΕΛ-Αβίβ και η Λευκωσία. Το Ελληνικό Πεντάγωνο και γενικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με αξιωματούχους μας, δεν παρακολουθεί την Άγκυρα στις κινήσεις που κάνει για να ανεβάσει την ένταση στην περιοχή.

Πριν την άκρως σημαντική τριμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ των αρχηγών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου για τις ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που τυχόν να διαθέτουν, τα τουρκικά κανάλια από τη φρεγάτα Gelibolu, έστελναν ανταποκρίσεις όπου κυριαρχούσε η προπαγάνδα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το ψευδοκράτος και η άγκυρα αδικείται (!).

Ανταπόκριση έστειλε ο τηλεοπτικός σταθμός το ΤRT και το NTV .

 

Πιο αναλυτικό είναι το ρεπορτάζ του NTV

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις ως μία γνωστή «τακτική» της Άγκυρας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εξορύξεις συνεχίζονται κανονικά. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ENI/KOGAS θα ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ η τουρκική εφημερίδα Milliyet παρουσιάζει εκτενώς την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» που διεξάγεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και το σενάριο, όπως έχει στηθεί, εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της διοργανώτριας χώρας που είναι η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η θαλάσσια περιοχή θα γεμίσει από δεκαοκτώ πολεμικά πλοία ,επτά αεροσκάφη και από άλλα μικρά σκάφη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση αυτή θα έχουν τα υποβρύχια. Η Τουρκία θα διαθέσει τέσσερα υποβρύχια και ένα η Αγγλία. Συγκεκριμένα η τουρκική δύναμη κρούσης που θα παρατάξει στην Κυπριακή ΑΟΖ στα πλαίσια της άσκησης «Γαλάζια Φάλαινα» θα είναι , 3 φρεγάτες, 2 κορβέτες,4 υποβρύχια, 3 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Επίσης θα συμμετέχουν έως τις 12 Νοεμβρίου , οι Η.Π.Α., η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλη είναι η συμμετοχή της Ισπανίας που έστειλε για την άσκηση αυτή 6 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα.

Με το όλο σκηνικό αυτό, που στήνει η Άγκυρα, επιδιώκει να πιέσει ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κύπρο και να  έχει μερίδιο από τον πλούτο της Λευκωσίας. 


σχετικα αρθρα