Τρεις επιλογές για την ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος του 2014 θα εξετάσει το Eurogroup με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να καθησυχαστούν οι αγορές και στις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενο δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, το πρακτορείο αναφέρει ότι όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι το ποσό που περίσσεψε από την ανακεφαλαιοποίηση και έχει τη μορφή ομολόγων του EFSF θα επιστραφεί στο Ταμείο και η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) -το διάδοχο του EFSF. 

Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα μας να δηλώνει απαλλαγμένη από προγράμματα, καθιστώντας δυνατό για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αυξήσουν το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής πάνω από τα 11 δισ. ευρώ εάν κριθεί αναγκαίο και να ορίσουν σαφείς όρους για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων ακόμη και αν δεν τα έχει χρησιμοποιήσει. 

Η αίτηση για πιστωτική γραμμή ECCL όμως, σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο «μνημόνιο κατανόησης». Πρόκειται για ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters καθώς το προηγούμενο περιλάμβανε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές και απορρίφθηκε από τους Έλληνες αφού θεωρήθηκε ως απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας. 

Αυτή η επιλογή είναι επίσης σχετικά χρονοβόρα, αφού θα χρειαστούν το λιγότερο πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, ενώ θα είναι και πιο αυστηρή στις προϋποθέσεις, καθώς θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους και η Αθήνα θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι η διαθεσιμότητα των 11 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επεκταθεί πέρα από το 2014 και θα αλλάξει η πρόβλεψη ώστε να επιτραπεί αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, αντί για αποκλειστικά τραπεζικά κεφάλαια. 

Θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο, περίπου τρεις εβδομάδες. Τα χρήματα αυτά θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο ένα χρηματοοικονομικό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα, αλλά το ποσό θα περιορίζεται στα 11 δισ. ευρώ. Το EFSF θα μπορούσε να επαναγοράσει τα ομόλογα του έναντι μετρητών εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν θα υπάρχει η ανάγκη για ένα επίσημο μνημόνιο κατανόησης, σύμφωνα με το πρακτορείο. Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους στόχους, δεν θα πάρει τα χρήματα, αλλά το μαξιλάρι θα παραμείνει σε ισχύ, ώστε να υπάρχει όταν επιτευχθούν οι στόχοι. 

Το τρίτο σενάριο προβλέπει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος κατά έξι έως 15 μήνες και θα χρειαζόταν περίπου 2 έως 3 εβδομάδες για να εγκριθεί. Η επιλογή αυτή θα έδινε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, του τρέχοντος προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνούσαν τότε πως τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιούν εκ νέου για άλλους σκοπούς αφότου επιστραφούν στο EFSF στα τέλη του έτους στο πλάισιο της επέκτασης του πρόγράμματος κατά ένα έτος. Αυτό το σενάριο όμως σημαίνει πως η Αθήνα δεν θα εξέλθει του προγράμματος.

TAGS