Το Eurogroup στηρίζει πρόταση για προληπτική πιστοληπτική γραμμή στην Ελλάδα κατά την έξοδο της από το πρόγραμμα προσαρμογής, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο θα έρθει από έξις έως 12 μήνες μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, ενώ σημείωναν πως πρόκειται για μία «νέα σχέση»με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ , Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η εμπλοκή του, αλλά και το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, ενώ η ίδια πηγή τόνιζε πως υπάρχει πίεση να  ολοκληρωθεί με επιτυχία ως την 8η Δεκεμβρίου η τρέχουσα αξιολόγηση. 

Ντάισελμπλουμ: «Συζητάμε για προληπτική γραμμή πίστωσης»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  διευκρίνισε πως η ευρωζώνη εξετάζει η προληπτική γραμμή να έχει τη μορφή του εργαλείου ECCL (Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις)  που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). 

«Υπάρχει ισχυρή στήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός ισχύοντος εργαλείου του ESM, που ονομάζεται ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε τώρα και θα εργαστούμε για τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας τόνισε πως «μένει να καταλήξουμε σε ποια μορφή θα είναι» δήλωσε δίχως να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

Όπως σημείωσε, αυτό που προέχει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι όροι και οι λεπτομέρειες της στήριξης της Ελλάδας θα εξεταστούν στις επόμενες συναντήσεις του Eurogroup, κάτι για το οποίο εξάλλου είχε προϊδεάσει προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Το μέγεθος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης», είπε  και παρέπεμψε στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα γίνουν με βάση τα τελευταία στοιχεία που θα συγκεντρώσει η τρόικα

Παράλληλα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έστειλε «πακέτο επιπλέον μέτρων» στην τρόικα αλλά όπως είπε παρότι αυτό είναι μια «σημαντική κίνηση» πολλά μένουν να γίνουν. Είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να εργαστούν με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη καθώς και τα επιτυχή αποτελέσματα των stress test των τραπεζών. 

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, επεσήμανε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε πως άρχισαν οι συζητήσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή και προσέθεσε πως οι επενδυτές θα νιώθουν πιο ήσυχοι εάν η Ελλάδα επιδιώξει μια συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος.