Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η σταδιακή οπισθοχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πιο ασφαλείς θέσεις, συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό ακόμη και για καθαρή έξοδο στις αγορές, δεν ευοδώθηκε καθώς το χθεσινό Eurogroup εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρό προς την ελληνική πλευρά. 

Ναι μεν, όπως ανακοίνωσε ο νέος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, ωστόσο για πολλούς οι λόγοι της υπερπροσπάθειας που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζουν, από χθες, να περιορίζονται. 

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη του Eurogroup στην εκδοχή της ECCL (Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό προς την Αθήνα, δηλαδή μίας προληπτικής γραμμής που δεν είναι, απλώς, «μπαμπούλας» για τις αγορές αλλά, αντιθέτως, προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα από ελληνικής πλευράς και, φυσικά, προβλέπει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται, ουσιαστικά, γι αυτό που προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, προχθές ο Ευ. Βενιζέλος, όταν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι η γραμμή στήριξης προς την Αθήνα θα προέρχεται από τους «υφιστάμενους μηχανισμούς» της Ευρωζώνης, αφήνοντας στην άκρη την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για μία υβριδική γραμμή, που θα είχε «χαλαρούς» όρους για την Ελλάδα. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επαναβεβαιώθηκε ότι η Ευρωζώνη θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στα «ελληνικά πράγματα», με μορφή που θα συμφωνηθεί και με την ελληνική πλευρά να προκρίνει αυτή του «τεχνικού συμβούλου»

Ο κ. Σαμαράς που είχε απευθείας πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα (σ.σ. στις Βρυξέλλες πλην του Γκ. Χαρδούβελη μετέβη και ο Στ. Παπασταύρου), καλείται πλέον να χαράξει εκ νέου την στρατηγική και επικοινωνιακή του ατζέντα. Με ορίζοντα την 8η Δεκεμβρίου, όταν και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταλήξει στο τί θα δώσει σε επίπεδο τρόικας αλλά και το τί θα λάβει έναντι της συμφωνίας. Η μάχη φαίνεται να δίδεται στους όρους που θα συνοδεύουν, πλέον, την πιστοληπτική γραμμή προς την Αθήνα αλλά και τη μορφή της παρουσίας του ΔΝΤ στη χώρα. Παράλληλα, το ζήτημα του χρέους θα είναι καθοριστικής σημασίας. Η πιθανολογούμενη αναβλητικότητα της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο ζήτημα ή ακόμη και ενδεχόμενη υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα του 2012, θα αποτελεί βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση. 

Το παράδοξο που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι ότι αν και η Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων μπορεί να αποτελεί, όντως, τον πιο ασφαλή τρόπο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την τελική απαλλαγή της από τα νύχια των πιστωτών, εντούτοις για την κυβέρνηση αποτελούσε ίσως το χειρότερο δυνατό σενάριο, μετά την παράταση του μνημονίου...