current views are: 2

7 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:59

Ανώτατη κυβερνητική πηγή: «Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες»

«Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες» έλεγε με νόημα χθες ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου

Δημοσίευση 10:59’
αρθρο-newpost

«Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες» έλεγε με νόημα χθες ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

«Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες» έλεγε με νόημα χθες ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι εννοεί «όλα», η απάντηση ήταν κατηγορηματική «η εποπτεία, οι προϋποθέσεις, η μεταμνημονιακή εποχή». 

Ωστόσο το θετικό στοιχείο που βγήκε χθες από το Eurogroup είναι ότι η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν βαρύνει μόνο εμάς αφού και οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι επιθυμούν μια οριστική λύση. Η συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προληπτικής στήριξης ECCL με μια μορφή εποπτείας που αναζητείται και με το ΔΝΤ να έχει συμβουλευτικό ρόλο χωρίς την δυνατότητα παρέμβασης. 

Προβληματισμό ωστόσο προκάλεσε η στάση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ που δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. 

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν για την στάση αυτή έκαναν λόγο για γνωστή τακτική– «είναι στο πρόγραμμα»-που ακολουθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθεια να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην χώρα μας και μάλιστα διέρρεαν ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν ξεκινήσει και τα μέτρα συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο euro-working group.
Με αυτά τα δεδομένα Σαμαράς και Βενιζέλος ετοιμάζουν τη στρατηγική των επόμενων εβδομάδων.

Οι βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής: 

  • η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν τις 18 Δεκεμβρίου χωρίς να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού και των απολύσεων. 
  • Σαμαράς και  Βενιζέλος ξεκινούν κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και θα ζητήσουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προαπαιτούμενων. 
  • Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία των εσόδων ιδιαίτερα μετά την 15η Νοεμβρίου οπότε και θα φτάσει στις εφορίες η εγκύκλιος για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 
  • Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα ενώ ενδέχεται να ταξιδέψει μία ή και δύο φορές στην Ευρώπη 
  • Βενιζέλος και Σαμαράς στέλνουν ίσως και μέσω συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών τους ομάδων αλλά σίγουρα μέσω ενός υπουργικού συμβουλίου που προγραμματίζεται για τα επόμενα εικοσιτετράωρα αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές για άμεσο τερματισμό των «διενέξεων» και των διαφωνιών .

σχετικα αρθρα