Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την αποκατάσταση των ομολογιούχων που έχουν πληγεί από το περιβόητο PSI, προτείνουν με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές.

Όπως αναφέρουν οι μικροομολογιούχοι τιμωρήθηκαν για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό κράτος με τον εκμηδενισμό της επένδυσής τους.

«Με την τροπολογία επιχειρείται η αποκατάσταση της αδικίας και προβλέπεται η πλήρης αποζημίωση σε βάθος δεκαετίας για όσους κατείχαν ομόλογα ονομαστικής αξίας ως και 100.000 ευρώ και με μερική αποζημίωση όσων κατείχαν ομόλογα αξίας άνω των 100.000 ευρώ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα με έτερη τροπολογία τους στο ίδιο νομοσχέδιο, προτείνουν βελτιώσεις στη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Μεταξύ άλλων ζητούν την απάλειψη της έννοιας της «βιώσιμης» επιχείρησης εκτιμώντας ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αυθαίρετες ερμηνείες από τη πλευρά των τραπεζών. Προτείνουν δε να υπάρξει πλαίσιο διαγραφής τμήματος από τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου οι ρυθμίσεις να γίνουν ελκυστικές και να τροφοδοτηθεί η αγορά εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα και πιθανότατα η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τρεις συνεδριάσεις.