Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό ζήτησε από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, ο Σόιμπλε επεσήμανε πως η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως ανέφερε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του.

«Γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως αυτή είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα σημείωσε πως η χώρα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, ωστόσο όπως εξήγησε «δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να πούμε πως έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος».

Τι απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Απαντώντας στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν πως πράγματι «πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση του προγράμματος και μετά θα έρθει η συμφωνία», ενώ προσέθεταν πως εξάλλου αυτή ήταν και η προϋποθεση. 

Παράλληλα σημείωναν πως, «εμείς συζητάμε για την επόμενη ημέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά».

Οι ίδιες πηγές παραδεχόταν πως δεν πρόκειται για μία συζήτηση δίχως «προβλήματα και αναταράξεις». 

«Αν έξι μήνες πριν αν λέγαμε ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα, και όμως δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που γίνεται με ένταση».

Ταυτόχρονα διευκρίνιζαν πως γίνεται λόγος μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, και όχι για μειώσεις μισθών και συντάξεων όπως στο παρελθόν, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.