Στην Αθήνα βρέθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν βαν Ρομπάι για να παρουισάσει το βιβλίο του με θέμα την κρίση του ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρίση, λέγοντας πως όταν αναλάμβανε τα ηνία του Συμβουλίου ήξερε πως το ζήτημα θα έμπαινε ψηλά στην ατζέντα αναπόφευκτα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση, παραδέχθηκε πως εξεπλάγην από το μέγεθος και το εύρος της, ενώ για το εάν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο Ρομπάι απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ως πρόεδρος του Συμβουλίου φοβήθηκε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ τόνισε πως «απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα δεν κινδύνευσε, όμως απαντώντας προσωπικά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Ο κ. Ρομπάι έκανε αναφορά στη Σύνοδο όπου βρέθηκε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και κόμισε την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα παρέθεσε ακόμη μία περίοδο, αυτή των διπλών εκλογών του Μαΐου – Ιουνίου του 2012. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ήταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές, κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές στις απαντήσεις που έδωσε.

Επανερχόμενος στη σύνοδο των Καννών, ο Ρομπάι έκανε λόγο για μία «απαίσια κατάσταση», όχι μόνο λόγω της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας.

Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη και για το κατά πόσο έχει παρέλθει ο κίνδυνος, ο κ. Ρομπάι είπε πως η «υπαρξιακή απειλή έχει τελειώσει, οι πραγματικές απειλές έχουν τελειώσει». Εξέφρασε την εκτίμηση, δε, πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στην διάθεση μας, η πραγματική κρίση της ευρωζώνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Κληθείς να απαντήσει για το τι θα γίνει αν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός ζητήσει νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Ρομπάι απάντησε πως δεν επιθυμεί να δώσει απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρόσθεσε ότι ακόμη αντιμετωπίζει μια σκληρή πραγματικότητα, δήλωσε όμως ότι όλες αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ανέφερε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι τιτάνιες και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» λέγοντας, προς το τέλος της εκδήλωσης: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».