current views are: 3

8 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:15

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις στα σχολεία

Σε μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει» σχοινοβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 07:15’
αρθρο-newpost

Σε μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει» σχοινοβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Σε μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει» σχοινοβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταλήψεις στα σχολεία, προκαλούν πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου, όχι γιατί τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν πως η κατάσταση στα σχολεία και- γενικότερα- στην παιδεία είναι καλή, αλλά γιατί φοβούνται πως ενδεχόμενο κύμα καταλήψεων και διαδηλώσεων, ενδέχεται να τραυματίσει την εικόνα που κτίζει αυτή την περίοδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά διαδοχικών κινήσεων και επιλογών, προσπαθεί να δώσει την εικόνα θεσμικού κόμματος το οποίο  μπορεί να εγγυηθεί την περαιτέρω πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, τηρούνται χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα, όπως και σε ζητήματα που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες π.χ. η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για το λόγο αυτό και η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Άγιο Όρος και στον Πάπα, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Οι καταλήψεις των σχολείων, σε αυτή την χρονική περίοδο, υπάρχει κίνδυνος να βάλουν φωτιά στον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, οπότε «εθιμικά» παρατηρείται εκνευρισμός στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και περίπου ένα μήνα από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οπότε και πάλι  έχουμε κινητοποιήσεις.  

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, χρόνια τώρα, δεν ελέγχονται και δεν ποδηγετούνται. Με αποτέλεσμα, αν ανάψει μια φωτιά, κανείς να μην μπορεί να τη σβήσει, ούτε καν να την ελέγξει.  

Ο φόβος της Κουμουνδούρου και στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα, είναι ότι αν η «φλόγα» μεγαλώσει, εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορηθεί ως υποκινητής, με αποτέλεσμα να φέρει απέναντί του τους συντηρητικούς ψηφοφόρους στους οποίους πλέον απευθύνεται προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εκλογική του επιρροή.  

Το πρόβλημα είναι ότι φυσικά και δεν μπορεί να αδειάσει τις κινητοποιήσεις. Πρώτον γιατί κυριαρχεί η άποψη πως οι μαθητές έχουν δίκαιο, άσχετα από τη μορφή αγώνα που επιλέγουν. Και κυρίως γιατί στις κινητοποιήσεις εμπλέκονται ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με σημαίνουσες θέσεις στον χώρο της παιδείας (π.χ. Θέμης Κοτσιφάκης της ΟΛΜΕ) αλλά και το σύνολο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μόνο που μπορεί να κάνει (ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι να τις υποβαθμίσει πράγμα που επιχείρησε και ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για «αυθόρμητη αναμπουμπούλα»… 

 


σχετικα αρθρα