current views are: 2

8 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:57

Η Κουμουνδούρου «διαβάζει» τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου για τον Τσίπρα

Τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία ο ευρωπαϊκός και διεθνής τύπος αποδέχεται τον Α. Τσίπρα ως τον εν δυνάμει νέο πρωθυπουργό της χώρας, τελευταίο δημοσίευμα στον Guardian, προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στην Κουμουνδούρου.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία ο ευρωπαϊκός και διεθνής τύπος αποδέχεται τον Α. Τσίπρα ως τον εν δυνάμει νέο πρωθυπουργό της χώρας, τελευταίο δημοσίευμα στον Guardian, προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στην Κουμουνδούρου.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος  

Τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία ο ευρωπαϊκός και διεθνής τύπος αποδέχεται τον Α. Τσίπρα ως τον εν δυνάμει νέο πρωθυπουργό της χώρας, τελευταίο δημοσίευμα στον Guardian, προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στην Κουμουνδούρου. Αν θυμηθούμε την αποστροφή του Λένιν ότι ” όταν σε επαινεί ο αντίπαλος τότε κάτι κάνεις λάθος”, τηρουμένων πάντα των ιστορικών αναλογιών, τότε οι αναγνώσεις είναι πολλαπλές. 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα αντιμετωπίζουν αυτά τα δημοσιεύματα ως “δικαίωση της τακτικής του προέδρου, ο οποίος αντιλήφθηκε σωστά ότι ο δρόμος προς την εξουσία περνάει από την Ευρώπη”, κοιτάζοντας ταυτόχρονα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ο δρόμος αυτός δεν ήταν εύκολος μέχρι ο άλλοτε “τρομοκράτης” να γίνει αποδεκτός από τις ευρωπαϊκές ελίτ, χωρίς να προβεί σε “εκπτώσεις” από τις βασικές πολιτικές του επιλογές. 

Συνομιλητές του Α. Τσίπρα οι οποίοι αρέσκονται να τον αποκαλούν χιουμοριστικά «μενσεβίκο», εισπράττουν την εύλογη απάντηση ότι «δεν μπορείς να αναλύσεις την πραγματικότητα με όρους του ιστορικού παρελθόντος», επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι” το πεδίο των αλλαγών είναι η Ευρώπη και εμείς δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, εκεί θα δώσουμε τις μεγάλες μάχες”. Βέβαια η ηγεσία δεν εντυπωσιάζεται από το “λιβάνισμα” του διεθνή τύπου, αφού γνωρίζει καλά ότι “οι λύκοι παραμένουν λύκοι”, άρα η πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του ως κυβέρνηση είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει και την επόμενη μέρα στην εξουσία. Βέβαια το επιτελείο του δεν κρύβει την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι “η δικαίωση αυτής της πολιτικής γραμμής πέρασε δια πυρός και σιδήρου” μέχρι ο πρόεδρος και στελέχη του κόμματος να συνομιλούν ως “ίσοι προς ίσους” με τους ευρωπαίους εταίρους. 

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και στελέχη τα οποία αντιμετωπίζουν με προβληματισμό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Εκφράζουν δε την αγωνία μήπως ” όλα αυτά συντείνουν σε λείανση και στρογγυλοποίηση των θέσεων του κόμματος για να γινόμαστε αρεστοί”. Ουσιαστικά φοβούνται μήπως οι κινηματικές και ριζοσπαστικές απόψεις που έχουν ήδη κατατεθεί, δώσουν σταδιακά τη θέση τους στον πολιτικό ρεαλισμό”, οδηγώντας το κόμμα σε πολιτική μετάλλαξη προς την σοσιαλδημοκρατία. 

“Η πολιτική δεν είναι στατικό μέγεθος” απαντούν συνεργάτες του Α. Τσίπρα σε όσους εκφράζουν αυτούς τους προβληματισμούς, επιμένοντας ότι ” η πορεία ενός κόμματος είναι συνθετική και όχι αποσπασματική” με βασικό της γνώμονα και πολιτικό εργαλείο την ” διάσωση της κοινωνίας”. Και επειδή η φυσιογνωμία του κόμματος είναι σαφής ” οι φόβοι για μετάλλαξή του μάλλον είναι άκαιροι..”


σχετικα αρθρα