current views are: 2

8 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:14

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ελληνική παροικία της Αιγύπτου στον Σαμαρά

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Δημοσίευση 18:14’
αρθρο-newpost

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Μιλώντας στους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού». «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας», επεσήμανε, παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό, τι έχουν κάνει και πρόσθεσε πως εκείνος είναι ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετριάται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολλάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες.

Ακόμη, σημείωσε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό «θρίαμβο» των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. «Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι είμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση», είπε.

Με αφορμή τα όσα στοιχεία παρέθεσε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκτός από τους Έλληνες επιχειρηματίες, και τους Αιγύπτιους εταίρους τους για το έργο τους, με δεδομένη και την πολύ σημαντική σύσταση του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ήδη από πέρυσι.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήδη συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του θέσανε.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά και προσδοκά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αυτών.

Μιλώντας και για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την ανόρθωση της οικονομίας, τόνισε ότι αντέξαμε και ότι τώρα κάνουμε τη στροφή τη μεγάλη και ότι βρισκόμαστε ακριβώς στην ώρα των νέων προσδοκιών, και έτσι επανερχόμενοι σε αγορές που είχαμε αλλά δημιουργώντας και νέες. «Αντέξαμε, σταθήκαμε όρθιοι, η ανεργία άρχισε να πέφτει και οι επενδύσεις ήρθαν, η Ευρώπη βοήθησε και οφείλει να βοηθήσει και άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Στην οικονομία μας, είπε, τονώνουμε όσο μπορούμε την εξωστρέφεια, σκοτώνουμε όσο μπορούμε την γραφειοκρατία, έχουμε ήδη πάρει τα συγχαρητήρια διεθνών οργανισμών για την εξέλιξη αυτή και εκμεταλλευόμαστε και τους φυσικούς μας πόρους, σε στεριά και σε θάλασσα, που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πολλά χρόνια πριν.

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι θέσαμε σε πιο γερές βάσεις, τους κοινούς στόχους των τριών χωρών μας, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, μην παραλείποντας να επισημάνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προσωπική – πλέον – σχέση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ελ Σίσσι. «Ταυτόχρονα, μπορέσαμε να θεμελιώσουμε αυτή τη συνεργασία, εξετάζοντας και τις προκλήσεις που έχει η κάθε χώρα αλλά και η περιοχή μας γενικά», προσέθεσε, ανοίγοντας λαμπρά πεδία δράσης και συνεργασίας μεταξύ μας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Μητσιάλης, που και κείνος έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπαντάουι και άλλοι επίσημοι.


σχετικα αρθρα