Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Πέντε εβδομάδες φωτιά έχει μπροστά της η κυβέρνηση η οποία πρέπει να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών ωστόσο ακόμα να παραμένει στον «αέρα».

Τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση είναι στενά καθώς ανοικτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ενώ στον αέρα βρίσκεται και η έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων ναι μεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να εφαρμοστεί μετά τις 15 Νοεμβρίου οπότε και θα φτάσει στις εφορίες η σχετική εγκύκλιος, ενώ εκκρεμεί και η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Οι τροϊκανοί αναμένεται να επιστρέψουν στην χώρα μας με άγριες διαθέσεις αφού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν την ελληνική πλευρά να βγει έτσι απλά από το μνημόνιο.

Το στίγμα έδωσε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να κλείσει το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση από την τρόικα.

Ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το βράδυ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου Ecofin τόνισε πως η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως ανέφερε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε πως η ευρωζώνη εξετάζει προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας η οποία θα έχει τη μορφή του εργαλείου ECCL (Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις)  που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Υπάρχει ισχυρή στήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός ισχύοντος εργαλείου του ESM, που ονομάζεται ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε τώρα και θα εργαστούμε για τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν», εξήγησε.

Οι αλλαγές που συζητούνται

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή διευκρίνιζαν πως στη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία γίνεται λόγος μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, και όχι για μειώσεις μισθών και συντάξεων όπως στο παρελθόν.  

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες των διαρθρωτικών μέτρων σε επίπεδο κυβερνητικών εταίρων έχουν ήδη συζητηθεί και περιλαμβάνουν τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και γενικότερα αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Στα φορολογικά, γίνεται συζήτηση για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, για αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό καθώς και ενίσχυση της ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων

Ταυτόχρονα επισπεύδονται οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο – ειδικότερα στο θέμα της κήρυξης των απεργιών- στην απονομή δικαιοσύνης, στον τομέα της υγείας καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις

Τέλος επιταχύνονται και οι αλλαγές στο δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από το 2016 και το «ψαλίδι» στις μη μισθολογικές δαπάνες.