Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη ώστε η χώρα να πετύχει το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ως στόχο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Η έξοδος από το μνημόνιο -με τη σημερινή τουλάχιστον μορφή του- προβλέπει ημερομηνίες σταθμούς και πολύ «τρέξιμο» που θα πρέπει να ολοκληρωθεί.... «χθες». 

Αρχής γενομένης με την επιστροφή της τρόικας- που εικάζεται πως θα επιστρέψει περι τα τέλη της νέας εβδομάδας- και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός ενώ μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της νέας συμφωνίας. 

Εάν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου να επικυρώσει τη νέα συμφωνία. 

Παρόμοιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει και οι εταίροι. Σε αυτό προστίθεται το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου που θα εγκρίνει την αξιολόγηση και θα προεγκρίνει τη νέα συμφωνία. Κρίσιμο για τους ευρωπαίους είναι και το διάστημα από 19 έως τέλος Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει να εγκριθεί η νέα συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. 

Αυτό που προβληματίζει ωστόσο τους ευρωπαίους δεν είναι μόνο η τήρηση του χρονοδιαγράμματος όσο και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η από ελληνικής πλευράς χαλάρωση του προγράμματος δεν αρέσει καθόλου στους εταίρους οι οποίοι με κάθε τρόπο ξεκαθαρίζουν αφενός μεν πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της αφετέρου δε πως απαγκίστρωση από το μνημόνιο όπως το επιθυμεί η Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. 

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει μόνο από τις αγορές και για αυτό επιμένουν σε μια προληπτική γραμμή στήριξης με πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.