Το ενδεχόμενο για μετεκλογική συνεργασία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό ο επίτροπος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «ο λαός αποφασίζει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν τον πιο πρόσφορο τρόπο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή».

Σχετικά με την προεδρική εκλογή, ο Επίτροπος Μετανάστευσης τονίζει πως δεν μπορεί να «να είναι όμηρος κομματικών επιδιώξεων» και προσθέτει: «Η όποια συζήτηση για την προεδρική εκλογή θα έπρεπε να αφορά τα χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος. Ένας άλλος θεσμός που οφείλουμε να σεβαστούμε στο όνομα του Συντάγματος είναι και ο θεσμός της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Κάτι που προϋποθέτει μόνιμο εκλογικό νόμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αβραμόπουλος, η χώρα λόγω των εξελίξεων στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, χρειάζεται πάνω απ' όλα σταθερότητα και ενότητα, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά λέει ότι «μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκατέστησε τη διεθνή εικόνα της χώρας» και ότι «η Ελλάδα του 2014 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 2012».

Ειδικότερα, αναφέρει πως «το 2012 ήταν ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση και ότι ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν ορατός. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών». 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει ακόμη, ότι τα φορολογικά βάρη είναι δυσβάστακτα και ότι η ελληνική οικογένεια έχει υποστεί δραματική μείωση των εισοδημάτων της. Οφείλουμε, όμως, στο όνομα της νέας γενιάς να κοιτάξουμε μπροστά. Οι βάσεις έχουν μπει για μία οικονομία που θα είναι ανταγωνιστική, θα αναπτύσσεται βιώσιμα και δεν θα εξαρτάται από τον φαύλο κύκλο της πελατειακής οικονομίας και του υπέρογκου δανεισμού, που σηματοδότησε τα μεταπολιτευτικά χρόνια», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Για την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία χάνει την ψυχραιμία της», τονίζοντας ότι «η επένδυση στην ένταση δεν ωφελεί την ευρωπαϊκή της προοπτική , ούτε τα συμφέροντά της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Τέλος, αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε στην Ε.Ε. τονίζει ότι η Ευρώπη «οφείλει να προφυλάξει τα κοινά της σύνορα, με κύριο εργαλείο να αδρανοποιήσει όσους επενδύουν στην παράνομη μετανάστευση.