Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί, εξαιτίας των λεκτικών επιθέσεων της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, αναφέρει ο Guardian

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο δίνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αφορμή για νέες διαμάχες», η αρθρογράφος αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, με αφορμή τους υδρογονάνθρακες, και μετά την τριμερή συμφωνία, το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αμέσως μετά τη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προχωράει σε «προκλητικές ενέργειες», εννοώντας την αποστολή σκάφους, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, με σκοπό να κάνει έρευνες στην περιοχή της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι συνομιλίες για την πιθανότητα επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από 10ετή παύση, και μάλιστα ξεκίνησαν με πολλές προσδοκίες, θεωρώντας πως τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης. Αντί γι' αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως το χάσμα μεγαλώνει λόγω των κοιτασμάτων.

«Η απόφαση της Τουρκίας για αποστολή του ερευνητικού σκάφους στα αμφισβητούμενα νερά, όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά χειροτέρεψε την κατάσταση», τονίζει ο Guardian και συνεχίζει: «Αν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, παρόλα αυτά με οικονομικό και ηθικό στήριγμα την Άγκυρα, ζητά να συμμετάσχει στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».

Για τον Guardian το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει, κάτι που παραδέχθηκε και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bard Elder στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη κατάσταση την οποία όλοι οφείλουν να σταματήσουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το σίγουρο είναι, σημειώνει το άρθρο, πως η πρόσφατη τριμερής συμφωνία δεν πρόκειται να εξευμενίσει την Τουρκία, που ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ δημιουργεί ακόμα δυσκολότερη συνθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια.

Η Τουρκία διατυμπανίζει με κάθε τρόπο πως σε όλες αυτές τις συμφωνίες θα απαντήσει αναλόγως. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν δηλώνει στον Guardian: «Η ένταση βρίσκεται σε άνοδο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν... θύματα των υδρογονανθράκων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Αντί να αποφορτιστεί η κατάσταση, έχουμε φτάσει σε φάση κλιμάκωσης».