Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Για επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο έχει στηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους δανειστές κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρονται στις απειλές των Ευρωπαίων ότι εάν δεν υπάρξει νέο μνημόνιο θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού ΤΧΣ ενώ δεν θα εκταμιευθεί η δόση 1,8δις ευρώ από τον EFSF. 

«Όλα είναι συμπεφωνημένα από πριν» λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου . «Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στο νέο μνημόνιο , στα νέα μέτρα, στην αλλαγή του ασφαλιστικού  και απλώς ψάχνουν τον τρόπο για να  τα επιβάλλουν. Δεδομένου δε ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι πριν από μερικές μέρες έλεγε ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια  ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο αν όχι εξευτελιστικό να έρχεται τώρα και να θέλει να επιβάλλει  νέα μέτρα. Έτσι οι δανειστές προσπαθούν με επικοινωνιακές πρακτικές –απειλές και εκβιασμούς-  να τον καλύψουν αναγνωρίζοντας ότι η «πολιτική κωλοτούμπα που επιχειρεί να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ακόμα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να περάσει το νέο μεσοπρόθεσμο από την Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό πριν τον τέλος του χρόνου. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσθέτουν ακόμα ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις με μνημόνια ενώ ταυτόχρονα σπρώχνει τα σοβαρά θέματα  για μετά τον Μάρτιο όποτε και θα τα αναλάβει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί , δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε πάντως  την άποψη η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στήσει κάλπες πριν από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας . «Οι αποφάσεις του Eurogroup και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ τις προηγούμενες βδομάδες θα μπορούσαν να έχουν λεζάντα «το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το νέο Μνημόνιο» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης . Που λέγεται ECCL, δηλαδή «Ενισχυμένη Γραμμή Πίστωσης» που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με Memorandum of Understanding. Και Memorandum σημαίνει Μνημόνιο. Από την πρόωρη και «καθαρή» έξοδο στις αγορές που μας έταζαν Σαμαράς και Βενιζέλος εδώ και μήνες, πάμε στο νέο Μνημόνιο. Το μόνο που απομένει για τον Δεκέμβρη, ως αντικείμενο παζαρέματος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, είναι η «συσκευασία» του πακέτου. Κι έτσι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης θα γίνουν πρασινοκόκκινα κορδελάκια για τη συσκευασία. 

Οι δανειστές μας θέλουν να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση που έχουν αναλάβει από το Νοέμβρη του 2012, ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αν εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνει ακόμα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα αποδεσμεύονται από αυτή την υπόσχεση, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Πατάνε» ακριβώς στη δήλωση Βενιζέλου περί βιωσιμότητας του χρέους και στη δήλωση Σαμαρά ότι «δεν χρειαζόμαστε κούρεμα, αλλά πιστοποιητικό βιωσιμότητας». Ουσιαστικά δηλαδή, το κυβερνητικό δίδυμο διευκολύνει τους εταίρους του, κάνοντας εμπόριο πατριωτισμού, δεσμεύοντας όμως τα παιδιά και τα εγγόνια μας για δεκαετίες.»