«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε το μεταναστευτικό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της» δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για τις εσωτερικών υποθέσεις και την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο στο Μιλάνο.

Ο κ.Αβραμόπουλος ζήτησε πιο αποτελεσματικέα απαντήσεις στις αυξανόμενες πιέσεις των μεταναστευτικών ρευμάτων, τονίζοντας ότι:

«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί ότι οι δυσκολίες που προκύπτουν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο για «Τα θεμελιώδη δικαιώματα και την μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» που διοργανώνει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (Fra), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η προάσπιση και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών «αποτελεί υποχρέωση μη διαπραγματεύσιμη».

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Επίτροπος Μετανάστευσης συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, όπου συνομίλησαν για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου και την παροχή βοήθειας σε άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου.