current views are: 1

11 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:09

Μαρκόπουλος: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θέτει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. 

Δημοσίευση 13:09’
αρθρο-newpost

Θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θέτει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. 

Θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θέτει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. Ο κ. Μαρκόπουλος ζητά επίσης να εξεταστούν οι προτάσεις της ΕΣΕΕ τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων από την πολιτεία.

Μάλιστα σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ είναι αδικία για τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τις ίδιες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και καλεί την εφαρμογή μειώσεων αντίστων με αυτές των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες»
 
Η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα και αδυναμία να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε. Η εσωτερική οικονομική υποτίμηση που έχει συντελεστεί στη χώρα, έχει επιφέρει μείωση εσόδων και μείωση της αξίας της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ελευθέρων επαγγελματιών. Αποτελεί αδικία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να απαιτείται από αυτούς, υπό αυτές τις συνθήκες, να συνεχίζουν να πληρώνουν τις ίδιες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και είναι αναγκαία όσο ποτέ η λήψη μέτρων από την πολιτεία, αντίστοιχων με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών του Ι.Κ.Α.

Το μέτρο της δυνατότητας επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού έχει αποδώσει, δίνοντας ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όμως η δυνατότητα επιλογής 1 ή και 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών στον κλάδο σύνταξης θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31/12/2014 και έχει εφαρμογή μόνο για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν κάνει ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Όμως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες φαντάζει πλέον δύσκολη η πληρωμή εισφοράς και δόσης ρύθμισης ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα πάνω από το 50% αυτών που είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση 12 δόσεων σταμάτησαν να πληρώνουν και τέθηκαν εκτός ρύθμισης.

Είναι επιτακτική η ανάγκη νέων και ρεαλιστικών λύσεων που θα ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν και θα διασώσουν τον Ο.Α.Ε.Ε. Είναι απαραίτητη μια «μονιμότερη προσαρμογή». Η Ε.Σ.Ε.Ε. με τη βοήθεια οικονομετρικών στοιχείων από το Ινστιτούτο της (ΙΝΕΜΥ), κατέληξε σε προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει στο υπουργείο.
Η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε., με αντίστοιχη ανταπόδοση συνταξιοδοτικών παροχών αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, θα αποτελέσει ανακούφιση για τους ασφαλισμένους και θα τους δώσει την δυνατότητα να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους αυξάνοντας τις εισροές του Ο.Α.Ε.Ε.

Παράλληλα, η επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό οφειλετών, λύνοντας περαιτέρω προβλήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Ταμείο.
 Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και μια παλαιότερη πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε. για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Σε περιόδους κρίσης, η εξεύρεση λύσεων απαιτεί τολμηρές αποφάσεις.  
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1)       Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. και την επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου και να εξετάσετε την πρόταση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών;
2)       Ποιά μέτρα πρόκειται να λάβετε για να αντιμετωπίσετε τη δεινή οικονομική κατάσταση του Ο.Α.Ε.Ε. και ταυτόχρονα να ανακουφίσετε τους ασφαλισμένους από τις υψηλές εισφορές σε περίοδο οικονομικής κρίσης;
Αθήνα, Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής
 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ


σχετικα αρθρα