current views are: 1

11 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:43

Οικονομία και εθνικά θέματα στην ατζέντα Σαμαρά- Βενιζέλου

Τη στρατηγική της κυβέρνησης σε οικονομία και εθνικά θέματα, χάραξαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Δημοσίευση 13:43’
αρθρο-newpost

Τη στρατηγική της κυβέρνησης σε οικονομία και εθνικά θέματα, χάραξαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη στρατηγική της κυβέρνησης σε οικονομία και εθνικά θέματα, χάραξαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και τα μέτωπα είναι δύο, συνδέονται μεταξύ τους, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό γεωπολιτικό και οικονομικό πλέγμα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. 

Στο επίπεδο της οικονομίας προτεραιότητα έχει ο συντονισμός των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών προς την Ελλάδα. Οι πιέσεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας γνωρίζουν ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να περάσουν τις δικές τους θέσεις σε βάρος της ελληνικής πλευράς. 

Ως μέσο για να «εκβιάσουν» τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιούν την επιστροφή και τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το «όπλο» της ανάγκης να εκταμιευτεί επόμενη δόση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ήδη από το μεσημέρι εξελίσσεται ένα θρίλερ με την επιστροφή των τροϊκανών έπειτα από διαρροή της Κομισιόν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν έαν δεν σημειωθεί πρόοδος.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κλείσουν άμεσα όλα τα ζητήματα και να  ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή η διευθέτηση του χρέους, η προληπτική γραμμή πίστωσης και το Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια στο τέλος του έτους. 

Μέγαρο Μαξίμου και οδός Νίκης δίνουν διαβεβαιώσεις ότι το review της τρόικας θα έχει εκδοθεί μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ωστόσο όλα τα  ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς η πραγματική διαπραγμάτευση για το τι θα δώσει αλλά και τι θα πάρει η κυβέρνηση σε αυτό το τελικό στάδιο, αποφασίζεται τώρα μέσω των τηλεφωνημάτων και της ανταλλαγής email με τους δανειστές. 

Σε δημοσίευμά της σήμερα η Καθημερινή κάνει λόγο για email των δανειστών το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση την υλοποίηση 19 δράσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, γεγονός που επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αν και όπως είπε δεν σημαίνει ότι προδικάζεται η κατάληξη της διαπραγμάτευσης. 

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την προετοιμασία του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα, υπό τους κ. Σαμαρά και Νταβούτογλου στις 5-6 Δεκεμβρίου. Με μια πρώτη «ανάγνωση», εκτιμάται πως ο ορισμός της ημερομηνίας του Συμβουλίου αποτελεί μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών που γίνεται μία φορά τον χρόνο εναλλάξ σε Ελλάδα και Τουρκία. Πέρυσι τον Μάρτιο οι υπουργοί των δύο χωρών είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.  

Αίσθηση στο περσινό Συμβούλιο είχε προκαλέσει η θέση του σημερινού Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος είχε μιλήσει για συμφωνία Kazan Kazan (win-win) για την ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέχρι να κλείσει όμως η φετινή συνεδρίαση υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

Στα τέλη του Αυγούστου η Ελλάδα είχε απαντήσει «κατ΄αρχήν θετικά» στο σχετικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για να συγκληθεί το Συμβούλιο το Νοέμβριο που διανύουμε. Ωστόσο ο καθορισμός ημερομηνίας είχε παγώσει έπειτα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η διαδικασία «ξεπάγωσε» κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς με τον σημερινό πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ η ημερομηνία συγκεκριμενοποιήθηκε σε νέο τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, με την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Κάιρο, αυτή τη φορά μεταξύ των διπλωματικών γραφείων των δύο πρωθυπουργών. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της μετά τη Διακήρυξη του Καίρου. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία  για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου, αλλά να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και με άλλα κράτη της περιοχής, καθώς ήδη στην Αθήνα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.


σχετικα αρθρα