Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν εντόνως τις τελευταίες εβδομάδες στα δημοσιογραφικά γραφεία αφορά τις επόμενες κινήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, μέχρι την προεδρική εκλογή αφού όμως έχει ολοκληρωθεί και έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο συρτάρι έχουν ως εξής:

Η κυβέρνηση οριστικοποιεί μέσω του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του μήνα, την συμφωνία για την μεταμνημονιακή εποχή δηλαδή την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Αυτή η συμφωνία, με τα θετικά στοιχεία (τέλος μνημονίου) αλλά και με τα αρνητικά (πιθανή επιβολή κάποιων μέτρων) η συγκυβέρνηση την φέρνει στην Bουλή.

Στη Bουλή Σαμαράς και Βενιζέλος ζητούν επικύρωση της συμφωνίας με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Εάν η επικύρωση της συμφωνίας δεν επιτευχθεί με 180 ψήφους, τότε προκηρύσσουν οι ίδιοι εκλογές, θέτοντας ως διακύβευμα την μεταμνημονιακή εποχή ή την επιστροφή στο παρελθόν.

Δηλαδή ή εκ νέου συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να διατρέχει η χώρα κίνδυνο χρεοκοπίας ή της εξόδου από το ευρώ με την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει πολιτική αποσταθεροποίηση, πρόκληση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στις αγορές και επιστροφή σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις.