current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:36

Τσίπρας: Εκλογές λύτρωσης και αλλαγής – Δεν θα δεχτούμε προαπαιτούμενα

«Ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος

Δημοσίευση 11:36’
αρθρο-newpost

«Ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος

«Ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενώ έκανε λόγο για εκλογές λύτρωσης και αλλαγής. 

«Επιδίωξή μας είναι να πάμε επιτελούς σε εκλογές λύτρωσης και αλλαγής να αποφασίσει ο λαός ποια στρατηγική πρέπει να χαράξει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Αποσαφηνίζοντας τη στάση του ως προς την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τίποτα από όσα αυτή τη στιγμή, σε διάφορα μέτωπα, επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα».

Πρόσθεσε, επίσης, διευκρινίζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι «συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει συνέχεια του μνημονίου» και επανέλαβε τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, επικαλούμενος την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την τελευταία θέση ο κ. Σαμαράς, διεκδικεί να την κατοχυρώσει εις το διηνεκές.

«Οι απαιτήσεις της τρόικας συμπληρώνουν το μακάβριο σκηνικό. Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τίποτα όρθιο και μάλιστα επείγονται να ολοκληρώσουν την αγριότητα τώρα που έχουν να κάνουν με κυβέρνηση προθύμων, με σκοπό να δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης και να την υποχρεώσουν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική», ανέφερε.

Προβάλλοντας ιδιαίτερα τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με τη σταθερή του πορεία, την όσμωσή του με το λαικό κίνημα, τις αναλύσεις και τις ιδέες του έχει καταστεί η μοναδική εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και αλλαγής, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της και θα διαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη, η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά του και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες», όπως είπε.

Στην ομιλία του έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά και στην εξωτερική πολιτική, διερωτώμενος αν είναι δυνατόν, σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η ‘Αγκυρα προκαλεί με κινήσεις του «Μπαρμπαρός», που συμμαχίες και μέτωπα επανακαθορίζονται, να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς, μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλής όσο δεν παίρνει.

Ακόμη, καταδίκασε τις τουρκικής ενέργειες και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διπλωματική δραστηριότητα, ώστε η Τουρκία να προβεί σε ουσιατική κίνηση που θα αποκλιμακώνει την ένταση, προκειμένου να αρχίσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ένα καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη, ο θεσμός αυτός να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αύξηση του εθνικισμού και πρότεινε την ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.


σχετικα αρθρα