Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι δικαστικοί και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας με ανακοίνωσή τους για τα αναδρομικά έπειτα και από την δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι «Δεν θα καταβληθούν όλα τα αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς». Οι δικαστικοί καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία.

Με ανακοίνωσή τους, οι δικαστικοί σημειώνουν ότι «για αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η Κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Όπως προσθέτουν: «Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, η οποία είναι ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεχίσουν να πράττουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης» αναφέρουν μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση: i) Προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την υπ' αριθμ. 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (σ.σ.: Μισθοδικείο) και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτήν, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής», που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».