Χωρίς κανένα καινούριο στοιχείο και χωρίς να αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος συνέχισης των συνομιλιών για το Σκοπιανό, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, σημειώνοντας ότι χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών και σήμερα είχε δίωρη από κοινού συνάντηση και ότι «συζητήθηκαν τα βασικά θέματα για να προσεγγίσουμε προς μία λύση, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί και στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, χωρίς να δόσει ακριβή ημεροιμηνία, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα καλέσει εκ νέου τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δυο χώρες. Ειδικότερα, ο κ.Νίμιτς δήλωσε:

«Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο κατά τη σημερινή συνάντηση. Οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για τον στόχο των συνομιλιών, όμως χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη, είπε ότι «ενθαρρύνει κάθε είδους ανασκαφές που αναδεικνύουν ιστορικά στοιχεία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι ο νέος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες «ουσιαστικά επανέλαβε τις ίδιες σκέψεις τις οποίες έχουν τα Σκόπια και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το καινούριο να σας πω», προσθέτοντας ότι «σήμερα, δεν υπήρξαν καινούριες ιδέες. Καινούριες ιδέες θα υπάρξουν τον επόμενο χρόνο, τώρα σε ποιο μήνα δεν ξέρουμε. Ίσως στο μέλλον να βγει κάτι».