Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Τη ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία και τα ταμεία, ο Αντώνης Σαμαράς την είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να γίνει νόμος του κράτους και… τρία βράδια για να ψαλιδιστεί.  

Από την Κυριακή έως και χθες το πρωί η κυβέρνηση διαμήνυε ότι «είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί» και ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι θα μείνουν εντός ρύθμισης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Χθες το βράδυ, το ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωνε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μείνει εκτός ρύθμισης και δεν διέψευδε κατηγορηματικά ότι την ίδια τύχη ενδεχομένως θα έχουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκνευρισμός ήταν περισσότερο από εμφανής. Ο Πρωθυπουργός που έχει μάθει να ζει υπό πίεση εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια, ήταν πιεσμένος όσο ελάχιστες άλλες φορές.  

Μεγάλος στόχος συνεχίζει να θεωρείται η επιτυχής λήξη της διαπραγμάτευσης ώστε να αρχίσει υπό καλές συνθήκες η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Και για να επιτευχθεί ο στόχος, ώστε η τρόικα να πάρει τα μπαγκάζια της και τα έρθει στην Αθήνα, κρίθηκε ότι έπρεπε να υποχωρήσουμε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν τελικά η υποχώρηση επεκταθεί και στον φόρο εισοδήματος, η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα τρωθεί καίρια. 

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η τρόικα εκβιάζει με την γραμμή στήριξης και το χρέος και καταφέρνει να κερδίζει κάποια από τα αιτήματά της- όχι επουσιώδη, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που επιμερίζεται στην κυβέρνηση. Αυτή την κυβέρνηση που θεωρείται ότι είναι η πιο «φιλική» προς το πρόγραμμα των δανειστών. 

Κάποιος, θα μπορούσε οργισμένος να σκεφτεί «Λαφαζάνης που τους χρειάζεται» για να δει τους τροϊκανούς να μιλούν σε ώτα μη ακουόντων. 

Το περίεργο είναι ότι πάνω στα νεύρα τους, ορισμένοι από τους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου, σκέφτονται κάτι ανάλογο. Ότι δηλαδή η τρόικα, με τη συμπεριφορά της, σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία- ηθελημένα ή άθελα. Το μείζον θέμα είναι ότι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή τη συμπεριφορά. Και κυρίως, τι σκέφτονται για το μέλλον…