Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η συζήτηση επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή. Μετά την παγωμάρα που προκάλεσαν οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των 100 δόσεων, η αίθουσα πήρε φωτιά λόγω της αντιπαράθεσης, για τα έκτροπα στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Θόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μια απίστευτη συμπεριφορά καταστολής. Χαρακτήρισε δε την επίθεση των αστυνομικών βάναυση και μίλησε για απαράδεκτη κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Στο σημείο εκείνο η κ. Κωνσταντοπούλου ζητούσε επίμονα από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου να πάρει θέση. «Να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Θα αντιληφθούν ότι υπάρχουν νόμοι και κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν», απάντησε ο κ. Αθανασίου.

Εκεί όμως που τα πράγματα «ξέφυγαν» ήταν όταν έλαβε το λόγο ο Κώστας Μαρκόπουλος της ΝΔ που απείλησε ότι θα κατέβει από το βήμα αν δεν σταματήσουν να τον διακόπτουν. «Είμαστε με τα παιδιά, είμαστε με το μέλλον, είμαστε με τη μάθηση, εσείς είστε με την τρομοκρατία με τους καταληψίες, με την ανομία», είπε πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο την ένταση.

«Πρέπει να μάθετε να ακούτε και τα κακώς κείμενα τα δικά σας», συμπλήρωσε εν μέσω έντασης και πρόσθεσε «θέλετε να μη μιλάμε; Σε τελική ανάλυση τι είστε, τρομοκράτες της αίθουσας;».

Ωστόσο το σημείο που έβαλε φωτιά στην αίθουσα και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η στιγμή που ο κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε τους καταληψίες εν δυνάμει τρομοκράτες. «Οι καταληψίες φοιτητές είναι προεόρτια της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Γίνεται προσπάθεια να φιμωθώ», συνέχισε μέσα σε πανδαιμόνιο υπογραμμίζοντας: «εσείς είστε με τους απέξω. Εμείς με τους μέσα. Εσείς είστε με την ανομία, την τρομοκρατία και τις καταλήψεις».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ρίχνει το φαρμάκι του διχασμού. «Από τους καλούς έλληνες φτάσαμε στους καλούς φοιτητές», είπε.