current views are: 2

13 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:29

«Mea culpa» λέει η κυβέρνηση για την υποχώρηση στις 100 δόσεις

«Mea Culpa» λένε τώρα τα κυβερνητικά στελέχη για την υποχώρηση στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων. 

Δημοσίευση 14:29’
αρθρο-newpost

«Mea Culpa» λένε τώρα τα κυβερνητικά στελέχη για την υποχώρηση στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Mea Culpa» λένε τώρα τα κυβερνητικά στελέχη για την υποχώρηση στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν «κίνηση κατευνασμού» των εκπροσώπων των δανειστών την απόφαση να μην ενταχθούν στη διαδικασία οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος που δεν είχαν λήξει ως τις 31 Οκτωβρίου.  

«Θα προτιμούσα εξ αρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».

Για κενό νόμου, που ουσιαστικά έδινε το δικαίωμα σε κάποιους, μέχρι τις 31 Μαρτίου, να μην πληρώνουν τις δόσεις τους και να επωφεληθούν πονηρά από αυτό το κενό, έκανε λόγο στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Όντως έγινε λάθος. Έγινε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο λάθος, το οποίο και διορθώνεται. Πολλές φορές χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο είναι καλό να συζητάμε και να λέμε το τι ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος, σημειώνοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας».

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι με την απόφαση αυτή που ελήφθη εκ των υστέρων, και την έπληξε σε επίπεδο εντυπώσεων – «τα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και σε επίπεδο ουσίας για όσους σχεδίαζαν να διευκολυνθούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα βήματα για την απεμπλοκή από τα μνημόνια.

Άλλωστε οι προθέσεις των δανειστών είχαν φανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα email με τα τελεσίγραφα της τρόικας όπου ζητούνταν επιτακτικά να μην ισχύσει η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα ζητούσε την απόσυρση όλης της ρύθμισης, αλλά ελπίζουμε με τη βελτιωτική κίνηση που έγινε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους στην Αθήνα».

Αλλαγή ατζέντας

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή, για την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του κόμματος που θα καταθέσει σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το πράσινο φώς είχε δοθεί χθες από τον κ. Σαμαρά στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Προκόπη Παυλόπουλο,  στον οποίο ανέθεσε καθήκοντα προέδρου – συντονιστή της σχετικής επιτροπής της ΝΔ.

Στόχος είναι με την κίνηση αυτή να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική εικόνα της κυβέρνησης και να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ρεύμα υπέρ της «πανστρατιάς» που επιδιώκει η ΝΔ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθετεί τη συζήτηση σε εντελώς διαφορετική βάση και μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης που θα πάρει όποιος επιλέξει να διαλύσει την παρούσα Βουλή.

 


σχετικα αρθρα