current views are: 4

14 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:03

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο

Αποδιοπομπαίος τράγος ή ιδανικός αυτόχειρας; Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο με αφορμή τις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δημοσίευση 05:03’
αρθρο-newpost

Αποδιοπομπαίος τράγος ή ιδανικός αυτόχειρας; Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο με αφορμή τις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Αποδιοπομπαίος τράγος ή ιδανικός αυτόχειρας; Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο με αφορμή τις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μια ρύθμιση που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή προ ημερών και σήμρεα αναμένεται να… ξαναψηφιστεί διορθωμένη ώστε να μην περιλαμβάνει και οφειλές που ναι μεν έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. 

Εν μέσω σφοδρών επιθέσεων από τους βουλευτές που ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι, διαρροών από το κυβερνητικό επιτελείο που φωτογράφιζαν είτε αυτόν είτε την, αθώα του αίματος, Κατερίνα Σαββαΐδου ως υπευθύνους και γενικευμένης αμφισβήτησης της κυβέρνησης, ο κ. Χαρδούβελης ήταν απών. 

Ενδεχομένως, επειδή αντιλήφθηκε την αδυναμία του να διαχειριστεί την υπόθεση, πιθανότερα γιατί το Μαξίμου αποφάσισε να τον κρατήσει στο παρασκήνιο, αναθέτοντας το βαρύ έργο στον πιο έμπειρο πολιτικά Χρήστο Σταϊκούρα. Η πραγματικότητα είναι ότι το Μαξίμου είχε αποφασίσει την αλλαγή της διάταξης για τις 100 δόσεις να υπερασπιστεί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, με τη συνδρομή του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Τελευταία στιγμή, ο σχεδιασμός άλλαξε και ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο «Κρύψατε το Γκίκα». Στην Βουλή εμφανίστηκε ο Σταϊκούρας ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης επιχειρούσε, με επιτυχία ομολογουμένως, να ζυμώσει τους γαλάζιους βουλευτές που ήταν εν εξάλλω. Και πως, άλλωστε, να γίνει διαχείριση της κατάστασης όταν ο συνήθης μεταφορέας της γραμμής Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. στο στόχαστρο πλέον του ΣΥΡΙΖΑ για τις ερωτήσεις που συνυπέγραφε με τον Καρατζαφέρη για τα εξοπλιστικά) εμφανιζόταν λάβρος: «Είναι σχεδόν εξωφρενικό το να βάζει αυτογκόλ η ίδια η κυβέρνηση όταν έχει κάνει τόσο σημαντική δουλειά» σημείωσε σε δημόσια παρέμβασή του, στοχοποιόντας τους Γκίκα Χαρδούβελη και την Κατερίνα Σαββαίδου λέγοντας πως «έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί πριν βγάλουν τη σχετική εγκύκλιο». 

Οι περισσότεροι στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία δεν θεωρούν βάσιμο το σενάριο μίας ακόμη «γκάφας» του υπουργού Οικονομικών και της Γ.Γ. Εσόδων, η οποία απλώς επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η Βουλή. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι, απλώς, η κυβέρνηση υπαναχώρησε, απέναντι στην πίεση της τρόικας αλλά και στον κίνδυνο πλήρους εκτροχιασμού των δημοσιονομικών μεγεθών, από μια ειλημμένη απόφασή της. Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα και από το πλέον πρόσφατο αυτογκόλ της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από την, εκ του αποτελέσματος, λανθασμένη επιλογή στον ανασχηματισμό του Ιουνίου, όταν ο Γ. Στουρνάρας αποστρατεύτηκε τιμητικώς στην Τράπεζα Ελλάδος και στη θέση του επελέγη ο Γκίκας Χαρδούβελης. Το αποτέλεσμα ήταν όλο το βάρος να πέσει σε ένα περιορισμένο αριθμό στελεχών δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και, φυσικά, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


σχετικα αρθρα