Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε Κομισιόν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens και ελληνικού δημοσίου που μένει στα χαρτιά. 

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του, θέτει το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψαν η γερμανική εταιρία Siemens και το ελληνικό δημόσιο (Νόμος 4072/2012), σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρίας» με αντάλλαγμα την καταβολή «στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς» και 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν εάν «γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», καθώς επίσης, «ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων, μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά από την Κομισιόν να πληροφορηθεί εάν η ίδια «έχει ξεκινήσει έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρία Siemens» και αν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες.