Γράφει ο Τάκης Χατζής

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, έχει περάσει από χίλια κύματα. ¨Όλα δείχνουν ότι αυτή τη χρονική περίοδο, βρίσκεται στον… αφρό. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι σύντομα, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν από κοντά για να διαλύσουν τα όποια σύννεφα υπάρχουν ακόμα στη σχέση τους.  

Ο Φώτης Κουβέλης αφήνει διάπλατο το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και τοποθετεί χρονικά αυτό το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτιμούσε να γίνει πριν. Αυτή όμως η διαφωνία για τον χρόνο συνεργασίας, φαίνεται να ξεχνιέται από την Κουμουνδούρου, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να συζητήσει καν το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η στάση του ήταν διαφορετική, η πιθανότητα να βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερη- αυτό το γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εκτιμά.  

Φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3% και να βρεθεί στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν είναι όμως ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιθυμεί διακαώς να διευρύνει τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να συνταχθούν με το πρόγραμμά του. 

Το ίδιο ισχύει και για τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Άλλο πράγμα όμως οι ΑΝΕΛ και άλλο η ΔΗΜΑΡ που είναι- κατά κάποιο τρόπο, σαρξ εκ της σαρκός. Δε λέμε, ο ΣΥΡΙΖΑ- όπως γνωστοποίησε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, θα επιχειρήσει να συναντηθεί και με τους δύο. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ ανήκει στην ευρύτερη (κεντρο)αριστερά, ενώ τους ΑΝΕΛ, ακόμα και κεντρώους, δύσκολα τους λες.  

Δεν γοητεύεται όμως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει και η Αριστερή Πλατφόρμα που προτείνει να μην υπάρξει συνεργασία με κανένα ο οποίος ψήφισε μνημονιακούς νόμους- και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν. 
Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλέστηκε και τον Λένιν για να πείσει για την αναγκαιότητα των συμμαχιών:

«Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος» - είπε. 

Υπάρχει όμως και ένα άλλο απόφθεγμα του Λένιν, το οποίο δεν είχε λόγο να πει και ορθώς το απέφυγε:

«Σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη»…