current views are: 1

14 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:15

Αβραμόπουλος: Ενδυνάμωση των σχέσεων Ε.Ε.-ΗΠΑ σε εξωτερικές υποθέσεις και Δικαιοσύνη (φωτό)

Με τη συμμετοχή του ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον η υπουργική Σύνοδος Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Δημοσίευση 12:15’
αρθρο-newpost

Με τη συμμετοχή του ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον η υπουργική Σύνοδος Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Με τη συμμετοχή του ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον η υπουργική Σύνοδος Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης (Γενικός Εισαγγελέας), Έρικ Χόλντερ ο ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο και ο κ. Αβραμόπουλος.
 
Ο κ. Χόλντερ, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών του οργανωμένου εγκλήματος, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της τρομοκρατίας και των ξένων μαχητών, της παιδικής τρομοκρατίας κ.α. Και ανέφερε την υλοποίηση δύο δράσεων για την προστασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, επισήμανε την αποτελεσματικότητα των κοινών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος επί ιταλικής προεδρίας, και ανακοίνωσε κοινό σχέδιο ΗΠΑ- Ε.Ε. για την τοποθέτηση Περιφερειακών Συμβούλων της Αντιτρομοκρατικής σε περιοχές κλειδιά όπως τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση των ξένων μαχητών καθώς και τη διευκόλυνση της έκδοσής τους εφόσον υπάρξει ένταλμα στην χώρα όπου θα ασκηθεί η πιο αποτελεσματική δίωξη.
 
Ο κ. Ορλάντο, επιβεβαίωσε την ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ μετά τη συζήτηση θεμάτων ασφαλείας που βρίσκονται στην ατζέντα και των δύο πλευρών του Ατλαντικού και τόνισε την ανάγκη της ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ αναφερόμενος στο δικαίωμα προσφυγής τους στα αμερικανικά δικαστήρια.
 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε τα εξής:

– Ευρώπη και ΗΠΑ ως μακροχρόνιοι σύμμαχοι και εταίροι, μοιράζονται τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η κοινή μας συνάντηση εδώ σήμερα αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα του πως μαζί  μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην τήρηση και υπεράσπιση των κοινών μας αξιών.
 
– Οι συνεργασίες Ε.Ε. – Η.Π.Α. στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πολύ πλούσιες και αντικατοπτρίζουν ακριβώς τον στρατηγικό χαρακτήρα της εταιρικής μας σχέσης.
 
– Όπως και ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης (Γενικό Εισαγγελέα), Eric Holder, και την ομάδα του υπήρξε εξαιρετικά παραγωγική. Ιδιαίτερα καρποφόρα εξ άλλου υπήρξε και η χθεσινή συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Jeh Johnson, που συνέβαλε και στην επιτυχία της σημερινής συνάντησης.
 
 – Σήμερα συζητήσαμε το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, τις οποίες σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να ενδυναμώσουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
 
– Τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα των Εσωτερικών Υποθέσεων είναι το φαινόμενο των ξένων μαχητών (foreign fighters) και το οργανωμένο έγκλημα. Δύο καυτά θέματα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και τα δύο ενσωματώνουν πτυχές της διατλαντικής συνεργασίας που εκτείνεται σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ανταλλαγή πληροφοριών, η διαχείριση των συνόρων και η πολιτική θεωρήσεων εισόδου. Διερευνήσαμε, επίσης, τη δυνατότητα καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της Europol, καθώς τρόπους ώστε οι αντίστοιχες διωκτικές αρχές να μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα και να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.
 
-Στην Ευρώπη, οι διωκτικές αρχές έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Μόλις χτες, στην Κολωνία της Γερμανίας, συνελήφθησαν εννέα ύποπτοι για συνεργασία με τον ISIS και άλλους εξτρεμιστές, και θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία εδώ για να συγχαρώ τις γερμανικές αρχές για το αποτελεσματικό τους έργο. Οι συλλήψεις στη Γερμανία υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας εδώ σήμερα. Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τον συντονισμό μας καθώς είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιτύχουμε την καταστολή του ISIS και των ξένων μαχητών.
 
– Πάλι, όσον αφορά στους ξένους μαχητές επικεντρωθήκαμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στην κυκλοφορία των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών.  Η ΕΕ παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις στις ΗΠΑ, σε ότι αφορά την περιοριστική προσέγγιση στο πρόγραμμα απαλλαγής θεώρησης εισόδου. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις ανησυχίες τους. Παρ ‘όλα αυτά, ελπίζω ειλικρινά ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές θα αντιδράσουν κατ’ αναλογία του προβλήματος, ώστε να μην παρεμποδίσουν και την μετακίνηση όσων ταξιδεύουν καλή τη πίστει.
 
– Επίσης θέλω να πιστεύω ότι η κοινή μας προσπάθεια για την επέκταση του προγράμματος απαλλαγής θεώρησης εισόδου, δε θα επηρεαστεί και θα αποκτήσει σύντομα πλήρη αμοιβαιότητα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η πλήρης αμοιβαιότητα στις θεωρήσεις εισόδου θα πρέπει να αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα που θα υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής μας συνεργασίας.
 
– Επιπλέον, λόγω της απουσίας της Επιτρόπου Vera Jourova, συζήτησα με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου μία σειρά θεμάτων που αφορούν στον τομέα της Δικαιοσύνης.
 
– Ειδικότερα, επικεντρωθήκαμε στο θέμα της προστασίας των δεδομένων και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μία ”συμφωνία πλαίσιο”. Θα είμαστε παραπάνω από ευτυχείς να δούμε τις ΗΠΑ να υιοθετούν νομοθεσία για τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής Ευρωπαίων πολιτών για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, και θα είμαστε επίσης ευτυχείς να οριστικοποιήσουμε όλα τα ανοιχτά σημεία της διαπραγμάτευσης.
 
– Τα επιτελεία μας θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και ελπίζω να έχουμε πρόοδο.
 
– Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πυρετωδώς για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της συμφωνίας ‘safe harbour’.
 
– Είχαμε επίσης μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίας νομικής αρωγής. Είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες σε αυτό τον τομέα (συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης) και να τις αξιοποιήσουμε πλήρως. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προβάλει το οργανωμένο έγκλημα.
 
– Είναι αυτονόητο ότι τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα δεν εξάντλησαν, όπως και είναι φυσικό, όλες τις πτυχές της συνεργασίας μας. Άλλα θέματα όπως τα ναρκωτικά, η μετανάστευση, οι πιο αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι όπως και τα δικαιώματα των θυμάτων, απαιτούν την προσοχή μας και θα συζητηθούν σε μελλοντικές συναντήσεις.
 
– Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσβλέπω σε μία στενή και εποικοδομητική σχέση με τον απερχόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης (Γενικό Εισαγγελέα) Holder και τον διάδοχό του καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Jeh Johnson.
 
– Προσβλέπω να υποδεχτώ, μαζί με τον Επίτροπο Jourova, τους Αμερικανούς συναδέλφους μου στην επόμενη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις αρχές του 2015.

Στην ενότητα των ερωτήσεων από δημοσιογράφους που ακολούθησε, ο κ. Αβραμόπουλος ερωτήθηκε από τον ανταποκριτή της Εuropolitics στην Ουάσιγκτον, κ. Brian Beary, κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη απόλυτης αμοιβαιότητας στο θέμα της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου. Ο Επίτροπος απάντησε ότι το όραμα για την απόλυτη αμοιβαιότητα σε όλα τα επίπεδα υπάρχει και, αναγνωρίζοντας τις σημερινές πραγματικότητες, ΕΕ και ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια λύση για την επίτευξή της. Είναι σημαντικό να ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις ΗΠΑ χωρίς να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Και σε σχετική ερώτηση, ο κ. Holder δήλωσε ότι σχέδιο νόμου που θα αποδίδει νομικά δικαιώματα στους Ευρωπαίους πολίτες έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα και βρίσκεται σε αναθεωρητική διαδικασία από μέλη του Κογκρέσου.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN σχετικά με το τι πληροφορίες θα απαιτεί από τους πολίτες το νέο πρόγραμμα της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι θα ζητούνται μεν περισσότερες πληροφορίες αλλά με απόλυτο σεβασμό δε στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. ‘Τα νέα μέτρα δεν επιθυμούμε να αποτελέσουν εμπόδια. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία και στόχος μας είναι να το επεκτείνουμε λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες’ δήλωσε.
 
Στην ερώτηση από δημοσιογράφο της Washington Times σχετικά με το αν η Ε.Ε. έχει φόβους για δραστηριοποίηση του ISIS στην Αίγυπτο και πως αντιδρά σχετικά, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις στην ΕΕ, οι οποίες δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμες.
 
Σε ερώτηση από δημοσιογράφο του FOX σχετικά με τη διέλευση ξένων μαχητών από τα σύνορα της Τουρκίας, ο κ, Αβραμόπουλος απάντησε ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απαραίτητη η δέσμευση και της Τουρκίας καθώς βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα ευαίσθητο χώρο και γνωρίζει καλά τις πραγματικότητες επί εδάφους. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν τζιχαντιστές έχουν περάσει στον ευρωπαϊκό χώρο από τα σύνορα της Τουρκίας.  Σήμερα η συνεργασία για την προστασία των συνόρων με την Τουρκία έχει γίνει βαθύτερη και πιο συνεπής.
 
Η δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Κατερίνα Σώκου, ρώτησε τον κ. Χόντερ ποια είναι τα κράτη των Βαλκανίων που θα υποδεχτούν τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Αντιτρομοκρατικής αλλά ο Αμερικανός Υπουργός δεν είχε μαζί του τις σημειώσεις του. (Σημείωση ΓΤΕ: Πρόκειται, προφανώς. για την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και την Αλβανία, όπου υπάρχουν φόβοι για προσέλκυση ξένων μαχητών).
 
Η ίδια ρώτησε τον Επίτροπο για το ενδεχόμενο βαθύτερης συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τις ευρωπαϊκές δράσεις Frontex και την ιταλικής πρωτοβουλίας Mare Nostrum για την προστασία των συνόρων και τη διάσωση. Πάνω από 1 εκατ. παράνομοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, άρα και παγκόσμιο.  

 


σχετικα αρθρα