Θέματα αμοιβαίου επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, της Ελλάδας και της Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόφ.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δυο υπουργοί επισήμαναν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας- Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία, που έχει αναπτυχθεί, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των δύο χωρών, στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε στον κ. Σοκολόφ την πάγια πεποίθησή του, ότι οι ρυθμίσεις στη ναυτιλία θα πρέπει να έχουν παγκόσμια και όχι περιφερειακή εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ότι τη φιλοσοφία αυτή προσπάθησε να την περάσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.

«Επισήμανα σε όλους τους τόνους ότι η υιοθέτηση περιφερειακών μέτρων που δεν εναρμονίζονται με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) θα αποτελέσει πλήγμα για την ίδια την ευρωπαϊκή ναυτιλία και θα μειώσει τις προοπτικές της στην παγκόσμια κλίμακα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο Ρώσος υπουργός, συμμερίστηκε τις θέσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις που προωθούνται αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ και οι οποίες, όπως ανέφερε, «δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας». Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Βαρβιτσιώτη τη συνεργασία των δύο χωρών, ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναβάθμιση των ελληνικών λιμενικών υποδομών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι πέραν του ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές, είναι και δική της πεποίθηση, ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. «Γι' αυτό τον λόγο», πρόσθεσε, «ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης».

Ο κ. Σοκολόφ, επισήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον, όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και για άλλα λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. «Τα λιμάνια αυτά», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε, μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τον κ. Βαρβιτσιώτη, που έλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή τους συνάντηση και του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Σοκολόφ και υπογράμμισε ότι «εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σας μεταφέρω σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ρωσική παρουσία στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο χώρες θα είναι πολλαπλά».