Στην Κόρινθο μετέβη σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου της πόλης, καθώς και με φορείς της Εκκλησίας.

Επίσης επισκέφθηκε την Διεύθυνση Αστυνομίας Κορίνθου, όπου συναντήθηκε με Αξιωματικούς και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων, καθώς και με τους επικεφαλείς των Πυροσβεστικών Αρχών Πελοποννήσου. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Κικίλια στην Κόρινθο ήταν στην Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορινθίων Διονύσιος, ο οποίος τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που συνομίλησα με τον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο. Εάν ήταν αστυνομικός θα έλεγα ότι είναι μάχιμος. Πρόκειται για μία χαρισματική προσωπικότητα της εκκλησίας μας, η οποία διακρίνεται για την ευαισθησία, αλλά και το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει στην κοινωνία της Κορίνθου. Είναι ένα έργο που απορρέει από την αγάπη και την αλληλεγγύη και έχει ως τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπό μας».

Επίσκεψη στην Διεύθυνση Αστυνομίας Κορίνθου

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Κορίνθου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Πελοποννήσου, Υποστράτηγο, κ. Βασίλειο Γεωργακόπουλο, με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, Αξιωματικούς της Διεύθυνσης, καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα ασφάλειας της περιοχής και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που εφαρμόζεται. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασίας, καθώς και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Κικίλιας μετά την ολοκλήρωση των δύο συναντήσεων δήλωσε: «Άκουσα με μεγάλη προσοχή τους Αξιωματικούς και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλα τα προβλήματα που μου ετέθησαν. Είδα από κοντά το κτίριο που στεγάζονται οι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης και καλούνται να φέρουν εις πέρας την καθημερινή τους αποστολή. Ένα κτίριο πεπαλαιωμένο. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ η εικόνα μιλά από μόνη της. Δυστυχώς κανείς δεν προνόησε νωρίτερα, στις καλές εποχές όταν υπήρχε πακτωλός χρημάτων, για στηρίξουν το έργο των Αστυνομικών της περιφέρειας. Να υπάρξει όραμα για το μέλλον. Το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, το βλέπετε μόνοι σας ή καλύτερα το ζείτε. Αλλά πρέπει να υπάρξει λύση. Μία λύση που θα διευθετεί τα προβλήματα με προοπτική.

Οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας υπό δυσχερέστατες συνθήκες καταβάλλουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι διαπίστωσα από κοντά το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας –μεγάλης και μικρής-, καθώς και στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ο Σχεδιασμός που εφαρμόζεται και υλοποιείται έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται και από τους δείκτες εγκληματικότητας που καταγράφονται στην Κορινθία.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι υπαρκτά και απαιτούν επαγρύπνηση των αρχών, άμεση αντίδραση και αποτελεσματική ανταπόκριση τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή της εγκληματικότητας. Οι αρχές παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Στους δύσκολους καιρούς δεν χρειάζονται λόγια, αλλά πράξεις».

Η συνάντηση του Υπουργού με τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχιπύραρχο κ. Κωνσταντίνο Γιόβα, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Πύραρχο κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο και Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε επίσης στο κτίριο της Διεύθυνση Αστυνομίας. Οι επικεφαλείς της Υπηρεσίας συζήτησαν με τον κ. Υπουργό για τις συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για θέματα πυροπροστασίας της περιοχής. Ο κ. Κικίλιας, δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στο έργο που επιτελεί η Υπηρεσία και τόνισε θα εξετάσει επισταμένως όλα τα θέματα που του ετέθησαν.

Απευθυνόμενος προς τον Διοικητή και τους Αξιωματικούς της Υπηρεσίας ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα ξεχωριστή επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί συμβάλετε σε μία συνολική προσπάθεια και πετύχατε αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους περισσότερους ως ακατόρθωτο.

Συμβάλατε στην ασφάλεια όλων μας και στην καλή εικόνα της χώρας μας διεθνώς κάτι που διαπίστωσαν και οι 21.000.000 τουρίστες που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. ο 2014, υπήρξε απόλυτη βελτίωση στο αποτέλεσμα το οποίο επιτεύχθηκε. Είχαμε 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις το 2014 σε σύγκριση με το 2013, που κατά γενική ομολογία υπήρξε χρονιά σταθμός για την αντιπυρική προστασία της Ελλάδος. Το ποσοστό των καμένων εκτάσεων είναι μειωμένο κατά 71% σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου των τελευταίων 16 ετών, δηλαδή από το 1998 που ανέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα τη δασοπυρόσβεση. Είναι ένα έργο που πετύχατε με συνεργασία, με επαγγελματισμό και πολύ αγάπη στην αποστολή που καλείστε να φέρετε εις πέρας».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κορίνθου κ. Αλέξανδρο Πνευματικό και είχε μία εποικοδομητική συνάντηση για τα θέματα δημόσιας ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τονίστηκε ότι πρωταρχική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η αστυνόμευση σε επίπεδο καθημερινότητας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό με στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα τα κοινά συνεργεία ελέγχων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων αδικημάτων.

Έγινε σαφές ότι η αποτελεσματικότερη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας συναρτάται και από την καλή συνεργασία με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και ειδικά τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός τόνισε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα, μαζί με όλους τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, για να υπάρχει ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών, και να προστατευτούν πραγματικά τα δικαιώματά τους. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλο το χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.